Institutul Național al Justiției se alătură, și în acest an, campaniei internaționale 16 zile de activism împotriva violenței de gen

26. 11. 2024

În spiritul angajamentului față de promovarea egalității de gen și combaterea tuturor formelor de violență, Institutul Național al Justiției aderă, și în 2024, la campania internațională 16 zile de activism împotriva violenței de gen.

Sub sloganul „Towards Beijing +30: UNiTE to End Violence Against Women and Girls”, campania din acest an se datorează aniversării a trei decenii de la adoptarea Declarației și Platformei de Acțiune de la Beijing – un document esențial care a conturat direcțiile fundamentale pentru susținerea egalității de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor la nivel mondial.

În această perioadă, Institutul Național al Justiției a preconizat mai multe acțiuni care să sensibilizeze asupra acestei probleme și să promoveze soluții eficiente. În acest sens, candidații la funcții de judecător și de procurori au decorat simbolic brazii din curte cu panglici portocalii, o inițiativă care subliniază solidaritatea cu victimele abuzului și imperativul unui viitor fără violență.

„Pregătirea viitorilor judecători și procurori nu înseamnă doar formare profesională, ci și cultivarea unei responsabilități și viziuni profunde față de drepturile fundamentale ale omului și respectul pentru demnitatea fiecărei persoane. Prin acțiunile desfășurate astăzi, reafirmăm că dreptatea, egalitatea și protecția celor vulnerabili sunt esențiale pentru o societate sănătoasă. Împreună putem pune capăt acestui fenomen, iar, prin implicare și justiție, construim o lume în care violența nu-și mai găsește locul”, a subliniat, în numele audienților, Dan Furculița, candidat la funcția de procuror.  

Printre activitățile planificate se numără și programe de instruire dedicate aprofundării cunoștințelor privind diferitele forme de agresiune și mecanismele legale de combatere a acestora, la care vor participa judecători, procurori, asistenți judiciari, grefieri și consultanți ai procurorilor. Audienții Institutului Național al Justiției alături de studenții de la Universitatea de Stat din Moldova, de la Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” și de la Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice vor simula un proces penal menit să dezvolte competențele profesionale în abordarea cazurilor de violență în familie și abuz sexual asupra copiilor. În paralel, beneficiarilor INJ le-a fost deschis accesul la două e-cursuri prestate pe platforma HELP a Consiliului Europei și adaptate la ordinea juridică internă: „Accesul femeilor la justiție” și „Violența împotriva femeilor și violența domestică”.

Campania „16 zile de activism împotriva violenței de gen” a fost inițiată de Women’s Global Leadership Institute în 1991 și reprezintă un apel la acțiune pentru eradicarea violenței împotriva femeilor și promovarea egalității de gen.