Începând de astăzi, 14 martie 2023, Institutul Național al Justiției demarează procedura de examinare a persoanelor care candidează la funcția de judecător sau de procuror în temeiul vechimii în muncă. Examenul este susținut în două probe de persoanele care întrunesc condițiile prevăzute în Legea cu privire la statutul judecătorului și Legea cu privire la Procuratură.
În perioada 14-28 martie 2023, se va desfășura electronic proba scrisă în două etape: testul psihologic eliminatoriu, precum și elaborarea a câte două acte procedurale pentru cauze concrete selectate aleatoriu de sistemul informațional. Astfel, cei care vor promova testul psihologic vor întocmi o hotărâre și o sentință în baza unei cauze civile și a unei cauze penale (candidații la funcția de judecător) și un rechizitoriu și o ordonanță corespunzătoare în baza a două cauze penale (candidații la funcția de procuror).
Proba orală va avea loc în intervalul 10-14 aprilie 2023, iar participanții la examen vor răspunde, în funcție de specializare, la câte un subiect din următoarele domenii: drept penal, drept procesual penal, drept civil, drept procesual civil, drept administrativ și drepturile omului.
Atât proba scrisă, cât și cea orală vor fi înregistrate.
Menționăm că temei pentru participare la examen îl constituie hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii și ale Consiliului Superior al Procurorilor privind remiterea materialelor solicitanților la funcția de judecător sau de procuror în baza vechimii în muncă pentru susținerea examenului în fața Comisiei de absolvire a Institutului Național al Justiției. Din motivul numărului mare de cereri parvenite, Consiliul Institutului Național al Justiției a decis repartizarea participanților în mai multe etape conform hotărârilor emise de CSM și CSP. Pentru mai multe informații, accesați AICI.