Institutul Național al Justiției se alătură campaniei internaționale cu privire la eliminarea violenței împotriva femeilor „16 Zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, inițiată de Women’s Global Leadership Institute în 1991, în vederea promovării și eliminării tuturor formelor de violență împotriva femeilor.
În acest an, lansarea campaniei are o conotație deosebită: intrarea în vigoare în Republica Moldova a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul, care oferă instrumente practice pentru a asigura protecția fetelor și a femeilor.
„Violența este un viciu, răutate genetică care nu a fost oprită la timpul potrivit. Datoria noastră este de a proteja pe cei care sunt supuși acestei violențe, precum și de a dezvolta o cultură națională non-violență”, zice audienta INJ, Ecaterina Soroceanu, candidată la funcția de judecător. Iar Valentin Lungu, candidat la funcția de procuror crede că „Aplicarea violenței în secolul al XXI-lea nu este altceva decât exteriorizarea lașității, lipsa de cunoștințe și a educației. Prin această campanie, ne dorim sensibilizarea societății la contribuirea stopării tendințelor violente din viața cotidiană”.
Cu scopul de a preveni răspândirea celei mai frecvente încălcări ale drepturilor omului și a combate această problemă majoră cu care se confruntă societatea, INJ își propune mai multe acțiuni de formare judiciară și de informare despre fenomenul violenței asupra fetelor și femeilor.
Amintim că „16 Zile de Activism împotriva violenței în bază de gen” este o campanie internațională care debutează anual la 25 noiembrie, de Ziua internațională de luptă împotriva violenței asupra femeii, și finalizează la 10 decembrie, Ziua internațională a drepturilor omului.