Formatorii INM oferă expertiză în domeniul judgecraft – arta de a deveni judecător

14. 12. 2022

Proiectul „Consolidarea sistemului de justiție prin organizarea unor misiuni de transfer de expertiză adresate judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova”, implementat de Institutul Național al Magistraturii (INM) din România și Institutul Național al Justiției din Republica Moldova, a ajuns la faza finală. Pe 12 și 13 decembrie 2022, au avut loc ultimele activități de formare din cadrul componentei III a proiectului, care a presupus invitarea în calitate de experți a formatorilor români la instruirile destinate beneficiarilor INJ.

În acest sens, luni și marți, la sediul Institutului Național al Justiției, s-au desfășurat două seminare cu genericul „Judgecraft – arta de a deveni judecător”. Prezentă la deschidere, Ecaterina Popa, Directoare interimară a INJ, a reiterat gratitudinea și aprecierea pentru tot suportul oferit de Institutul Național al Magistraturii și Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare pe parcursul întregului proiect, asigurând deschiderea INJ pentru continuarea activităților cu impact major pentru beneficiarii Institutului.

Sesiunile de instruire au fost livrate de trainerii INM – Roxana Rizoiu și Cristian Daniel Oana, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru tinerii magistrați din grupul-resursă și audienții INJ care, în prezent, își fac stagiul de practică în instanțe și procuraturi. Programul formărilor a inclus aspecte generale de comunicare și stiluri de comunicare, noțiuni de reziliență și prejudecată, exerciții de logică și interpretare juridică etc.

Proiectul „Consolidarea sistemului de justiție prin organizarea unor misiuni de transfer de expertiză adresate judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova” este realizat de Institutul Național al Magistraturii din România și Institutul Național al Justiției din Republica Moldova, cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe din România. Direcțiile de cooperare ale proiectului se referă la implicarea formatorilor, judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova în activitățile de dezvoltare profesională organizate de INM, vizite de studiu la instituțiile din cadrul sistemului judiciar român, precum și invitarea în calitate de experți a formatorilor INM la instruirile destinate magistraților moldoveni.