În perioada 25-29 noiembrie 2024, un grup de beneficiari ai Institutului Național al Justiției – judecători, procurori și alți profesioniști din domeniul juridic – a participat la două activități de instruire desfășurate la București.
Seminarele cu genericul „Rolul magistratului național în aplicarea acquis-ului UE” și „Instrumente şi bune practici de comunicare” au fost livrate de formatorii Institutului Național al Magistraturii din România.
În cadrul primului curs, participanții și-au aprofundat cunoștințele despre geneza Uniunii Europene, structurile sale instituționale și sfera de competență. Programul a inclus și subiecte privind legislația europeană, efectul direct și obligația de interpretare a dreptului intern conform dreptului UE, mecanismele de cooperare în materie penală și civilă între statele membre etc.
Cel de-al doilea seminar s-a concentrat pe instrumentele și strategiile performante de interacțiune, inclusiv cu justițiabilii. Sesiunile au vizat aspecte de comunicare verbală, paraverbală și non-verbală, tehnici de dialog, procedee avansate de ascultare activă, precum și modalități de mediere a tensiunilor la locul de muncă.
Activitățile au fost realizate în cadrul proiectului „Asistență în domeniul justiției – Consolidarea capacității instituționale a Institutului Național al Justiției din Republica Moldova”, implementat de Institutul National al Magistraturii (INM) din România și Institutul Național al Justiției (INJ) din Republica Moldova, finanțat de Guvernul României – Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid).