Conferință internațională consacrată aniversării a 20-ea de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei

04. 11. 2015

Timp de două zile, pe 4 și 5 noiembrie, la Institutul Național al Justiției are loc conferința internațională „Aducerea drepturilor omului acasă: angajamente, provocări, educație și cooperare”. Evenimentul este organizat cu ocazia aniversării a 20-ea de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei.

Conferința urmărește o trecere în revistă a realizărilor Republicii Moldova în ultimii 20 de ani de parcurs spre asigurarea principiilor democraţiei, a statului de drept şi protecţiei drepturilor omului, în vederea îndeplinirii angajamentelor sale asumate odată cu aderarea la Consiliul Europei, ratificând Convenţia Europeană pentru Drepturilor Omului, şi îndreptându-se spre integrarea europeană. În cadrul ei vor fi trecute în revistă realizările, provocările şi dimensiunile ulterioare ale implementării la nivel naţional a standardelor europene privind drepturile omului, asigurarea principiilor democraţiei și a statului de drept în paralel cu reformarea sectorului de justiţie şi evoluţiile actuale în arhitectura sistemului european al drepturilor omului.

Organizatorii conferinței și-au propus următoarele obiective: de a evidenţia progresul, realizările şi provocările la care a fost supusă Republica Moldova în procesul de asigurare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, precum şi îndeplinirea angajamentelor asumate în momentul aderării la Consiliul Europei; de a identifica modalități de îmbunătăţire a sistemului de remedii pentru asigurarea unei implementări eficiente, la nivel naţional, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, garantate de CEDO şi Protocoalele sale adiţionale; de a identifica locul și rolul formării în domeniul drepturilor omului ca parte intrinsecă a eforturilor statelor în promovarea CEDO, precum și obligațiile statelor la implementarea unui sistem eficient de formare în sistemele lor juridice naționale; de a sublinia rolul dezvoltării unei cooperări internaţionale cu privire la implementarea standardelor CEDO şi a jurisprudenţei CtEDO.
 
Lucrările conferinței se vor desfășura în cinci sesiuni: I. 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei: realizări și perspective,II. Natura subsidiară a CEDO: o aplicare coerentă a standardelor europene a drepturilor omului, III. Implementarea Convenției Europene a Drepturilor Omului la nivel naţional: utilizarea eficientă a remediilor naţionale, IV. Promovarea instruirilor în domeniul Convenției Europene a Drepturilor Omului și V. Dezvoltarea parteneriatelor în consolidarea capacității profesioniștilor din domeniul juridic în aplicarea coerentă a CEDO și jurisprudenței Curții Europene. În cadrul lor vor susține discursuri Natalia GHERMAN, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Vladimir CEBOTARI, Ministrul Justiției, conducători ai celor mai importante instituții din sistemul de justiție al Republicii Moldova, responsabili și coordonatori de proiecte de la Consiliul Europei, reprezentanți ai sistemelor de justiție din diferite țări.
 
În partea finală a evenimentului va avea loc lansarea oficială a Programului European pentru Formarea Juriștilor în Domeniul Drepturilor Omului (Programul HELP) al Consiliului Europei. Lansarea va fi moderată de către Diana SCOBIOALĂ, Coordonator naţional al Programului HELP al Consiliului Europei în Republica Moldova, iar în cadrul ei vor lua cuvântul Natacha DEROECK, Șeful Unității HELP de la Consiliul Europei, Beatrice RAMAȘCANU, Coordonator naţional al Programului HELP din România, și Alexandra NICA, tutorele național al Programului HELP din Republica Moldova.
 
Joi, după încheierea conferinței, participanții, inclusiv oaspeții sosiți din alte țări, vor merge într-o vizită la Cetatea Soroca.
 
Conferința este organizată de către Consiliul Europei, Institutul Național al Justiției și Ministerul Justiției al Republicii Moldova în cadrul proiectelor: „Susținere în implementarea coerentă a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în Republica Moldova”, finanţat de Fondul Fiduciar pentru Drepturile Omului, şi „Susținerea reformei justiției penale în Republica Moldova”, finanţat de Guvernul Danemarcei.
 
Vedeți aici agenda conferinței.