Tradițional, Institutul Național al Justiției se alătură campaniei Organizației Națiunilor Unite „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” pentru a reafirma angajamentul ferm față de stoparea și combaterea violenței de gen. Tema campaniei din acest an este „Să investim în prevenirea violenței față de femei și fete”.
În această perioadă, Institutul Național al Justiției își propune să organizeze mai multe activități menite să aducă în centrul atenției și să contribuie la schimbarea de mentalitate privind violența în bază de gen.
Astăzi, 27 noiembrie 2023, audienții INJ au decorat brazii din curte cu panglici de culoarea oranj. Această manifestare vizuală exprimă solidaritatea judecătorilor și procurorilor în devenire cu victimele acestui fenomen, culoarea portocalie fiind simbolul viitorului fără violență pentru toate fetele și femeile.
„Într-o societate democratică, în care drepturile și libertățile fundamentale sunt garantate, violența nu poate fi o normă de conduită, ci un declin al bunelor moravuri. Pentru noi, viitori judecători și procurori, prevenirea și combaterea violenței în toate formele ei reprezintă unul dintre obiectivele principale”, a declarat, în numele audienților, Natalia Nastasiu, candidată la funcția de judecător.
Tot astăzi, pentru beneficiarii INJ au fost activate două e-cursuri prestate pe platforma HELP a CoE: „Accesul femeilor la justiție” și „Violența împotriva femeilor și violența domestică”. Instruirile la distanță sunt dezvoltate de echipa Programului European al Consiliului Europei pentru formarea juriștilor în domeniul drepturilor omului, fiind adaptate la ordinea juridică internă și mentorate de tutori certificați HELP.
În zilele următoare, în parteneriat cu Centrul de Drept al Femeilor, se vor desfășura și alte acțiuni: lecția publică de sensibilizare și vernisarea expoziției „Nu dați vina pe haine”, precum și activități de formare continuă care să vizeze particularitățile examinării cauzelor cu privire la violența în familie/violența față de copii sau investigarea și examinarea infracțiunilor privind violența în familie.
Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” este organizată anual, la nivel internațional, în perioada 25 noiembrie-10 decembrie, când sunt marcate Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și Ziua internațională a drepturilor omului. Activitățile desfășurate în cadrul campaniei au drept scop sensibilizarea publicului cu privire la fenomenul violenței față de femei – cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel mondial.