Directorul Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, s-a întâlnit, miercuri, 12 iunie 2019, cu experții Consiliului Europei – Ana Medarska-Lazova, coordonatoare de proiect HELP, și Katrin Uerpmann, secretar adjunct al Comitetului pentru Bioetică. La întrevedere a mai participat Rodica Gramma, doctor în științe medicale, membru al Biroului Comitetului pentru Bioetică al CoE.
Discuțiile au vizat colaborarea de lungă durată între Consiliul Europei și Institutul Național al Justiției, în special pe segmentul instruirilor la distanță. Astfel, până în prezent, au fost adaptate la legislația Republicii Moldova și lansate în cadrul INJ șapte cursuri electronice destinate reprezentanților sistemului de drept național. În acest sens, Diana Scobioală a reiterat importanța formărilor la distanță desfășurate prin intermediul Programului european pentru instruirea profesioniștilor în domeniul drepturilor omului, subliniind impactul acestora pentru perfecționarea profesională a beneficiarilor Institutului Național al Justiției.
De asemenea, în contextul lansării recente la INJ a celui de-al șaptelea curs electronic HELP „Principii fundamentale ale drepturilor omului în domeniul biomedicinei”, Directorul Institutului Național al Justiției s-a referit la introducerea unui nou modul interdisciplinar dedicat dreptului, medicinei și bioeticii în planul de formare continuă a judecătorilor și procurorilor. Respectivul modul prevede sesiuni de instruire care să vizeze tematici privind biomedicina și drepturile omului, responsabilitatea medicală și malpraxisul medical, sănătatea mintală și maladiile mintale etc.
Spre finalul discuțiilor, interlocutorii au convenit că astfel de formări vor ajuta profesioniștii să aplice în mod eficient principiile europene în materie de protecție a drepturilor omului.