Institutul Național al Justiției a fost vizitat de o delegație a OSCE în componența reprezentantului special și coordonatorului pe dimensiunea combaterii traficului de ființe umane, Maria Grazia Giammarinaro, consilierului executiv al reprezentantului special, Liliana Sorrentino, și consilierului superior pe probleme antitrafic, Misiunea OSCE în Moldova, Eugenia Benigni.
Experții OSCE au solicitat întrevederea cu conducerea Institutului pentru a se documenta despre atribuțiile privind formarea profesională a judecătorilor și procurorilor, a altor persoane care contribuie la înfăptuirea justiției, în perspectiva organizării unei conferințe, cu suportul OSCE, în domeniul combaterii traficului de ființe umane.
Domnul Veaceslav Didâc, director executiv adjunct al INJ, a prezentat o informație succintă a sarcinilor puse în fața Institutului potrivit legii, indicând direcțiile prioritare, posibilitățile de instruire, rezultatele obținute, rezervele existente, necesitățile de consolidare în continuare a procesului de formare inițială și continuă. Dumnealui a menționat că problema instruirii continue a judecătorilor, procurorilor, a altor specialiști în domeniul aprofundării cunoștințelor, abilităților de combatere a traficului de ființe umane, a violenței în familie este permanent în atenția INJ. Astfel, pe parcursul anilor 2010-2011 au avut loc 16 seminare în domeniile respective, la care au participat peste 300 de judecători. procurori, avocați și ofițeri de urmărire penală. Lecțiile cu asemenea categorii de participanți sunt destul de eficiente, deoarece permite de a stabili mai clar momentele slabe de combatere a flagelului, părțile forte, mobilizând audienții să se implice cât mai activ în procesul de instruire. Enunțând aceste date, domnul Veaceslav Didâc a accentuat că respectivele sesiuni de instruire au fost organizate cu suportul activ și substanțial al Misiunii OSCE în Moldova, fapt pentru care a mulțumit încă o dată Organizației în cauză.
De asemenea, diverse teme privind sfera de combatere a traficului de ființe umane sunt incluse în planul de instruire inițială a candidaților la funcțiile de judecător și procuror pe anul 2012.
Doamna Maria Grazia Giammarinaro a apreciat la nivel măsurile luate de INJ pe direcția instruirii specialiștilor în combaterea traficului de ființe umane, menționând, totodată, că acest fenomen devine tot mai subtil și complex, traficanții devenind tot mai abili, recurgând la acțiuni din ce în ce mai „fine” pentru a ascunde faptele, a evita răspunderea.
Ultimul timp, a subliniat dumneaei, alături de exploatarea sexuală a celor traficați, se acutizează exploatarea prin muncă a persoanelor imigrante. Acest proces ia amploare mai ales în rândul persoanelor care intră ilegal în diverse țări, deoarece aceștia practic sunt lipsiți de toate drepturile și libertățile. Traficanții se folosesc de această situație. Iată de ce instruirea în domeniu urmează a fi permanentă, în a reuși depășirea „abilităților” traficanților, de a le opune acestora niște măsuri, acțiuni consolidate, adecvate și efective, cu rezultate pozitive, care să-i descurajeze.
Având în vedere faptul că traficul de ființe umane nu are hotare și ia amploare anume datorită migrației, se impune o mai bună organizare și coordonare a acțiunilor de urmărire, de acumulare a probelor, în genere de combatere a fenomenului. În cadrul Uniunii Europene există deja o asemenea experiență de cooperare, în special, prin crearea de echipe mixte de urmărire penală, care dau rezultate destul de reușite. Evident, în cadrul Uniunii Europene legislația este armonizată la rigorile dreptului european, grație cărui fapt și pot activa eficient echipele mixte respective. Or, este necesar ca legislația Republicii Moldova să fie adusă în concordanță cu cea europeană, facilitând acțiunile de combatere cu forțe consolidate a traficului de ființe umane, a exploatării sexuale și prin muncă a miilor de persoane traficate.
La întrevedere au mai participat Viorica Puica, șefa Direcției instruire și cercetare, Vladimir Holban, șeful secției instruire inițială, Vasile Guțu, șeful secției abilități non-juridice, relații cu publicul și editări, INJ.