Schimbul de informații și de experiență între instituțiile de pregătire judiciară, în special în domeniile instruirii inițiale și continue a judecătorilor și procurorilor, a fost scopul principal al vizitei reprezentanților Institutului Național al Justiției la Centrul de Studii Juridice (CEJ) din Lisabona, Portugalia. Transferul de expertiză a fost realizat grație Consiliului Europei în cadrul proiectului comun UE-CoE „Suport pentru reforma justiției în Republica Moldova”.
În perioada 12-13 decembrie 2023, delegația Institutului Național al Justiției – șefi de subdiviziuni, formatori și un exponent al Ministerului Justiției – condusă de Ecaterina Popa, Directoare interimară, alături de reprezentanții Consiliului Europei – Mariana Chicu, șefă a Unității din cadrul Diviziei de Programe de Cooperare, Departamentul de Standarde pentru Justiție și Cooperare Juridică, și Diana Cealic, ofițer superior de proiect, a avut o serie de discuții cu Directorul CEJ, judecător detașat al Curții Supreme, Fernando Vaz Ventura, și cu șefi de departamente, formatori (judecători și procurori detașați), specialiști IT etc.
În timpul întrevederilor au fost abordate subiecte ce țin atât de aspectele pozitive, cât și de cele mai importante provocări din sectorul justiției din ambele țări. Reprezentanții Institutului Național al Justiției au fost interesați îndeosebi de procesele de înrolare și de formare a viitorilor judecători și procurori, inclusiv activitățile de simulare, de recrutare/selectare/angajare/ evaluare a formatorilor, precum și de practicile de desfășurare a cursurilor de instruire continuă pentru judecătorii și procurorii în funcții. De asemenea, au fost explicate modalitățile de integrare a tehnologiilor informaționale în cadrul instruirilor inițiale și continue, inclusiv structura platformelor de învățare online.
În context, menționăm că una dintre componentele proiectului comun al Uniunii Europene și al Consiliului Europei „Suport pentru reforma justiției în Republica Moldova” se referă la optimizarea pregătirii judiciare a beneficiarilor INJ prin procese interne care să permită selectarea transparentă și imparțială a candidaților la funcțiile de judecător și de procuror și prin consolidarea capacităților de instruire, în conformitate cu recomandările TAIEX 2022.