O delegație a Institutului Național al Justiției, formată din reprezentanți ai INJ, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Justiției, ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Centrului de Drept al Avocaților, s-a aflat într-o vizită de studiu în Malta, în perioada 17-18 aprilie 2024, având o serie de întrevederi la instituții judiciare și europene. Prin efectuarea acestei vizite s-a urmărit inițierea unui schimb de experiențe și bune practici între autoritățile competente din Republica Moldova și Malta, în principal, în domeniul migrației și azil.
În prima zi, delegația a fost primită la Comitetul de Studii Judiciare (JSC), unde a fost familiarizată cu activitatea JSC și a instanțelor judecătorești, fiind prezentate detaliat procedurile relevante azilului și migrației din perspectiva penală și civilă. În mod special, reprezentanții INJ au fost interesați de programele de formare ale profesioniștilor din domeniul justiției pe cele patru paliere: instruire inițială, instruire continuă, instruire la distanță și formare formatori.
De asemenea, a avut loc o întâlnire cu exponenți ai organizaților non-guvernamentale din Malta pentru a fi abordate subiecte despre asistența legală oferită, pe bază de voluntariat, refugiaților, precum și despre problemele cu care se confruntă aceștia.
În continuare, delegația INJ a vizitat Agenția Uniunii Europene pentru Azil (EUAA), pentru a se informa despre activitățile și sprijinul operațional pe care îl acordă EUAA în domeniul azilului. Totodată, au fost puse în discuție aspecte ce țin de modul de funcționare a Centrului de formare și dezvoltare profesională EUAA și suportul de care beneficiază membrii instanțelor judecătorești, prin intermediul ghidurilor și instrumentelor practice elaborate de Agenție. Reprezentanții EUAA și-au arătat deschiderea pentru utilizarea acestor resurse de profesioniștii din Republica Moldova, precum și pentru participarea lor la sesiunile de instruire organizate în cadrul rețelei EJTN.
Vizita de studiu a delegației INJ face parte din Proiectul Consiliului Europei „Consolidarea protecției drepturilor omului pentru refugiați și migranți în Republica Moldova”, implementat în cadrul Planului de Acțiuni al CoE pentru Republica Moldova pentru perioada 2021-2024 și realizat în conformitate cu Planul de Acțiuni al CoE privind protecția persoanelor vulnerabile în contextul migrației și azilului în Europa (2021-2025), coordonat de Reprezentantul Special al Secretarului General pentru Migrație și Refugiați.