Va fi constituit Comitetul de Coordonare al Donatorilor INJ

03. 10. 2012
Conform unei înţelegeri preliminare, marţi, 2 octombrie, la Institutul Naţional al Justiţiei a avut loc şedinţa de constituire a unui comitet de coordonare a asistenţei externe oferite Institutului – Comitetul de Coordonare al Donatorilor. Pentru a stabili conceptul acestuia, dar şi pentru a-şi delega membri în componenţa lui, au fost invitaţi reprezentanţi ai organismelor şi instituţiilor externe care susţin transformările în sistemul justiţiei din Republica Moldova – Delegaţia Uniunii Europene, Consiliul Europei, OSCE, USAID, UNICEF, PNUD, Ambasada SUA în R. Moldova, NORLAM, ROLISP, SOROS, OIM, UNHCR, „La Strada”…
Aceştia sunt partenerii principali care au acordat sprijin la formarea Institutului şi susţin în continuare instruirea judecătorilor, procurorilor, a altor categorii de participanţi la înfăptuirea justiţiei în societatea noastră. Crearea unui asemenea Comitet este programată şi în strategia de dezvoltare a Institutului Naţional al Justiţiei în anii 2012-2015, Comitet care va coordona asistenţa acordată de către partenerii internaţionali.
 
Doamna Anastasia Pascari, Director executiv al Institutului Naţional al Justiţiei, a făcut o prezentare a activităţii INJ, specificând obiectivele strategice de dezvoltare ale acestuia în domeniile: formare iniţială, formare continuă, formare şi evaluare a formatorilor, cooperare internaţională. A punctat necesităţile instituţionale şi funcţionale ale INJ, în final atenţionând asistenţa asupra scopurilor şi obiectivelor Comitetului de Coordonare al Donatorilor.
 
În continuare, Dl Frederick Yeager, Director ROLISP, a trecut la examinarea propunerilor privind sarcinile, principiile şi procedurile de funcţionare a Comitetului de Coordonare al Donatorilor INJ. „Azi, se aşteaptă multe de la Institutul Naţional al Justiţiei, instituţie care are nevoie de susţinere din partea donatorilor. Dar asistenţa trebuie să fie coordonată astfel, încât să solicite o implicare minimă a INJ şi să aibă o eficienţă maximă. Comitetul Coordonator ar putea să propună priorităţi şi standarde de asistenţă externă, să monitorizeze această asistenţă, pentru a arăta că ea este oferită şi folosită în conformitate cu obiectivele Institutului. Comitetul va trebui să-şi definitiveze rolul şi sarcinile împreună cu INJ, el nu are funcţia de organ administrativ, nu-i nici o agenţie de implementare, rolul său va fi unul consultativ”, a spus Dl Frederick Yeager.
 
Unii dintre vorbitori au menţionat că asemenea comitete mai există în R. Moldova, unul dintre ele activând chiar pe lângă Ministerul Justiţiei, şi şi-au exprimat îngrijorarea că vor fi solicitaţi într-un număr prea mare de şedinţe. Totuşi, s-a ajuns la concluzia ca INJ, împreună cu ROLISP, să pregătească un Regulament de activitate a Comitetului Coordonator al Donatorilor, care va fi distribuit reprezentanţilor donatorilor pentru a participa la prima şedinţă trimestrială a Comitetului de Coordonare al Donatorilor.
 
Despre rezultatele aşteptate din activitatea Comitetului de Coordonare al Donatorilor  INJ puteţi afla aici.