USAID evaluează procesul de guvernare şi democraţie în R. Moldova

18. 07. 2012

La Chişinău, timp de trei săptămâni – între 16 iulie şi 3 august, se află un grup de consultanţi de la Tera Tech ADR, o firmă de consultanţă cu sediul în SUA, care a fost invitată de USAID pentru a evalua procesul de guvernare şi democraţie în Republica Moldova. USAID Moldova îşi revizuieşte programul şi planificarea strategică pe următorii cinci ani de asistenţă pentru R. Moldova şi echipa respectivă a fost invitată pentru a efectua o evaluare privind modul în care USAID poate să aibă un rol constructiv în relaţiile cu partenerii săi din R. Moldova privind cooperarea bilaterală în domeniul democraţiei şi al bunei guvernări.

Este vorba de o metodologie standard comparativă care a fost aplicată în vreo 70 de ţări. Sunt evaluate elementele cheie ale guvernării democratice cu scopul de a identifica tendinţele, punctele tari şi cele slabe ale acesteia. Echipa se va întâlni cu reprezentanţi ai instituţiilor influente şi ai societăţii civile, cu scopul de a vedea perspectivele dezvoltării politice şi democratice a societăţii şi pentru a oferi sugestii concrete pentru USAID privind dezvoltarea viitoarelor programe în Republica Moldova.

Miercuri, 18 iulie, echipa de la Tera Tech ADR a avut o întrevedere şi cu administraţia Institutului Naţional al Justiţiei. Dr. Timothy Colton, Dr. William Crowther, Cara Stern şi Elena Dolghi, asistent, s-au interesat de realităţile în care activează INJ şi de perspectivele instituţiei în opera de reformare a sistemului judiciar. O atenţie aparte a fost solicitată asupra curiculelor de învăţământ şi dacă acestea prevăd o instruire a judecătorilor şi procurorilor pe marginea celor mai frecvente erori comise în activitatea lor. În plus, ei au vrut să afle şi alte păreri la întrebarea de ce societatea moldovenească are o neîncredere atât de mare în sistemul judecătoresc.       

Anastasia Pascari, Directorul executiv al INJ, şi-a exprimat convingerea că, dacă blocul administrativ şi de studii al INJ va fi reparat în întregime, dacă va fi construită clădirea cu alte săli de studii, hotel şi cantină pentru audienţii sosiţi din diferite raioane la seminarele cu o durată de mai multe zile, dacă va beneficia de o înzestrare tehnică contemporană, Institutul Naţional al Justiţiei va deveni un centru modern de instruire nu numai a procurorilor şi judecătorilor, dar şi a celorlalte categorii de jurişti care sunt implicaţi în exercitarea justiţiei.

Iar pentru celelalte categorii va fi nevoie şi de curicule noi. Reieşind din strategia de reformare a justiţiei, INJ trebuie să-şi revadă toate curiculele până în 2013, dar Institutul, conform legii, este obligat să revadă anual toate curiculele. În plus, INJ şi-a propus ca, împreună cu USAID Moldova, să elaboreze un model de curiculă, care va fi luat ca bază în activitatea sa. Este modificată şi modalitatea de selectare a tematicilor pentru instruirea continuă. Acum, INJ pregăteşte modulele pe care le consideră oportune pentru noul an de învăţământ, reieşind din doleanţele judecătorilor, din propunerile donatorilor, din legislaţia în vigoare, precum şi din desele erori judiciare pe care le comit instanţele de judecată. Modulele au fost pregătite pe tematici, expediate judecătorilor şi procurorilor, după care aceştia se înscriu pentru a participa  anume în cadrul modulelor  tematica cărora o consideră necesară în activitatea lor. Pentru anul 2013 deja se ştie câţi judecători şi procurori s-au înscris la anumite module. Bunăoară, la „ Analiza erorilor judiciare pe cauze civile, penale şi administrative. Unificarea practicii judiciare” s-au înscris 316 persoane, la „Jurisprudenţa CEDO”  -  245 de persoane…

Referindu-se la felul cum este percepută justiţia în societatea noastră, Anastasia Pascari a menţionat că, deşi se vorbeşte foarte mult de corupţie în sistemul de justiţie, de câţiva ani încoace avem doar un caz în care un judecător a fost învinuit şi tras la răspundere. Sigur, întreaga noastră societate este afectată de corupţie, dar, din păcate, la crearea unei imagini rele a sistemului judecătoresc au contribuit mult şi politicienii, dar şi presa. Acum e foarte greu să opreşti această maşinărie, care parcă a avut un scop premeditat - discreditare a justiţiei. „Totuşi, modificările care au fost făcute în legislaţie în ultimul timp prevăd măsuri drastice faţă de judecătorii care nu-şi vor respecta statutul. În plus, o posibilă majorare a salariului judecătorului îl va face pe acesta mult mai responsabil în activitatea sa. Sperăm că, peste un oarecare timp, sistemul judiciar îşi va recapăta încrederea populaţiei, iar noi ne vom bucura că lucrul acesta a fost făcut cu ajutorul foştilor sau actualilor noştri audienţi”, a spus Directorul executiv al INJ.