Uniformizarea practicii judiciare în cauze de corupţie la aplicarea şi stabilirea pedepselor

20. 05. 2014
Eradicarea corupţiei este una din priorităţile statului nostru. În vederea realizării acesteia se impune necesitatea unei coordonări eficiente la nivel naţional a puterii legislative, executive şi judecătoreşti, mai ales că Republica Moldova tinde să se ralieze principiilor şi standardelor de contracarare a corupţiei existente în cadrul statelor membre ale Consiliului Europei. La nivel naţional există cadrul legal şi cel instituţional de combatere a corupţiei, dar sunt necesare mecanismele de transpunere a acestora în practică şi o politică statală de prevenire a corupţiei cu implicarea atât a autorităţilor, cât şi a societăţii civile.
 
În context, Institutul Naţional al Justiţiei, în parteneriat cu Asociaţia Avocaţilor Americani/Iniţiativa pentru Supremaţia Legii în Moldova (ABA/ROLI), a continuat seria de seminare dedicate luptei cu corupţia. Astfel, luni, 19 mai, a avut loc cursul de formare continuă „Uniformizarea practicii judiciare pe cauzele de corupţie la aplicarea şi stabilirea pedepselor. Instrumentarea şi judecarea cauzelor de corupţie şi a celor conexe”.
 
La seminarul divizat în patru sesiuni – „Aspecte specifice la investigarea cazurilor de corupţie. Provocări şi probleme de calificare”; „Aplicarea pedepselor în România pentru infracţiunile de corupţie”; „Aplicarea pedepselor în Republica Moldova pentru infracţiunile de corupţie”; „Individualizarea pedepselor” – au fost participat judecători, procurori şi ofiţeri de urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie.
 
Audienţii, dirijaţi de către formatorul INJ Viorel Morari, şeful Secţiei conducere a urmăririi penale în organele centrale ale Serviciului vamal şi Ministerului Afacerilor Interne din cadrul Procuraturii Generale, au stabilit diferenţele dintre componenţele de infracţiuni prevăzute de articolele 324 şi 327 ale Codului penal, dintre componenţele infracţiunilor cu trafic de influenţă şi escrocherie, dintre complicitate la săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 324 CP şi infracţiunea prevăzură de art. 326 CP, dintre investigaţia sub acoperire şi provocare etc.
 
Cu o scurtă prezentare privind aplicarea pedepselor în cazurile de corupţie a evoluat Raisa Botezatu, judecător în demisie onorată, expert independent. Formatorul a prezentat şi problemele existente la calificarea infracţiunilor, practica punitivă, precum şi la recomandările şi hotărârile explicative ale plenului Curţii Supreme de Justiţie la capitolul dat.
 
Despre evoluţia pedepselor pentru infracţiunile de corupţie şi practica punitivă în România, cu studii de caz ce ţin de aplicarea pedepselor pentru corupţia de rang înalt, a comunicat expertul Cristi Danileţ, judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România.
 
De asemenea, în cadrul cursului au fost puse în discuţie subiecte privind circumstanţele atenuante şi agravante la stabilirea pedepselor în cazurile de corupţie, limitele de stabilire a pedepselor, precum şi motivarea hotărârilor de condamnare cu executare.