22. 05. 2014
Pe 20 iunie, de Ziua mondială a refugiaţilor, comunitatea internaţională sărbătoreşte curajul şi perseverenţa de care dau dovadă persoanele nevoite să-şi părăsească ţările de origine pentru a găsi în altă parte protecţie şi pace. La nivel global, peste 45 milioane de persoane se refugiază în alte ţări din cauza persecuţiei sau a conflictelor armate. Republica Moldova s-a pomenit cu refugiaţi îndată după obţinerea independenţei sale faţă de URSS, continuând şi în prezent să ofere protecţie acestora, la capitolul dat fiind apreciată pozitiv de către comunitatea europeană. La Curtea de la Strasbourg nu există nici un dosar din Republica Moldova privind încălcarea drepturilor refugiaţilor. Totuşi, sistemul nostru juridic are încă multe de făcut pentru a respecta cerinţele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului în cazul solicitanţilor de azil şi refugiaţilor: dreptul la un proces echitabil, dreptul la libertate şi securitate, dreptul la viaţă, interzicerea tratamentului inuman şi degradant, interzicerea torturii, respectarea duratei şi condiţiilor detenţiei…
Anume „Protecţia refugiaţilor şi a solicitanţilor de azil în conformitate cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi dreptul internaţional al refugiaţilor/solicitanţilor de azil”, a fost tematica seminarului organizat de Institutul Naţional al Justiţiei şi UNHCR Moldova, care s-a desfăşurat pe 20 şi 21 mai la complexul “Vatra-Elita” din Vadul lui Vodă. Numărul mare de audienţi a inclus, pe lângă judecători şi procurori sosiţi din diferite regiuni ale republicii, reprezentanţi de la UNHCR Moldova, Direcţia azil şi integrare, Biroul migraţie şi azil ale MAI, Centrul de drept al avocaţilor şi Ministerul Justiţiei.
La deschiderea evenimentului, faptul că UNHCR Moldova are deja stabilite foarte bune relaţii de colaborare cu Institutul Naţional al Justiţiei i-a făcut pe Octavian Mohorea, şeful Biroului Naţional UNHCR , şi Ecaterina Popa, şefa Secţiei formare continuă a INJ, să creeze din start o atmosferă colegială şi provocatoare de idei.
În sesiunile programate pentru prima zi a seminarului, Samuel Boutruche, expertul UNHCR sosit de la Strasbourg, s-a referit pe larg la evoluţiile recente ale jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, a prezentat şi analizat cauze CtEDO în materie de expulzare şi extrădare, a explicat jurisprudenţa CtEDO în cazurile detenţiei solicitanţilor de azil şi migranţilor, referindu-se în special la motivele detenţiei şi la situaţia specială a copiilor neînsoţiţi. Evoluarea sa a culminat cu tema “Impactul jurisprudenţei CtEDO asupra instanţelor naţionale”, care a provocat mai multe discuţii din partea participanţilor la seminar.
Ziua a doua a seminarului a inclus subiecte ce ţin de legislaţia şi jurisprudenţa naţională în domeniul protecţiei refugiaţilor şi solicitanţilor de azil. Formatorii Octavian Mohorea, Octavian Spânu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Xenofon Ulianovschi, vicepreşedintele Curţii de Apel Chişinău, şi Mihai Vodă de la Biroul de Migraţie şi Azil al MAI, au prezentat poziţia UNHCR în materie de detenţie, expulzare şi extrădare a solicitanţilor de azil şi refugiaţilor; jurisprudenţa românească şi cea naţională în materie de detenţie, expulzare şi extrădare; legislaţia şi practica naţională în domeniul luării în custodie publică şi îndepărtării străinilor…
Tema seminarului şi buna atmosferă de lucru a mobilizat participanţii la studii de caz şi discuţii în grup pe marginea detenţiei, expulzării şi extrădări refugiaţilor.