Un interes aparte: asistenţa juridică internaţională în materie penală

07. 12. 2012

Colaborarea statelor în sfera justiţiei penale a căpătat, în ultimul timp, o actualitate deosebită pentru asigurarea unei lupte eficiente împotriva criminalităţii” – început alocuţiunea dl Veaceslav Didâc, Directorul executiv adjunct al Institutului Naţional al Justiţiei, la lucrările seminarului din 6 decembrie.

În cadrul seminarului, a avut loc lansarea manualului „Asistenţa judiciară internaţională în materie penală”, destinat judecătorilor şi procurorilor. „Apariţia acestui manual este motivul pentru care mă aflu aici, deoarece este, practic, ultima etapă într-un proiect de colaborare ERA-INJ, desfăşurat pe parcursul a mai multor ani, din 2008 şi până în prezent, cu spijinul financiar oferit de Ministerul Afacerilor Externe din Marele Ducat al Luxemburgului”, a menţionat Corina Badea, manager de proiect la Academia de Drept European (Trier).

Formatorii seminarului – Constantin Gurschi, judecător, preşedintele Colegiului Penal al CSJ, Liliana Nani, procuror în Secţia asistenţă juridică internaţională şi integrare europeană a Procuraturii Generale, Silvia Capcelea, consultant în Secţia cooperare juridică internaţională din cadrul Direcţiei relaţii internaţionale şi integrare europeană a Ministerului Justiţiei – sunt şi coautorii acestui manual, editat la Chişinău.

Un alt subiect, inclus pe agenda zilei, a fost transferul procedurilor penale, fiind analizate procedura de preluare a urmăririi penale de către autorităţile moldoveneşti şi procedura de transmitere a cauzelor penale către autorităţile străine.
 
Acest curs de instruire a fost reluat pe 7 decembrie, dată fiind actualitatea tematicii în condiţiile în care Republica Moldova, ca subiect al dreptului internaţional, are anumite obligaţii în baza tratatelor şi convenţiilor încheiate în domeniul asistenţei juridice internaţionale.