Un grup de asistenți judiciari a finalizat cursul de instruire inițială

06. 10. 2014

Instruirea iniţială a profesioniștilor antrenați în sectorul justiției are drept scop formarea specialiștilor competenți și responsabili, care să asigure modernizarea și funcționarea eficientă a sistemului de drept.

Pe lângă alte categorii de specialiști, asistenții judiciari își au rolul lor deosebit în activitatea magistraților din instanțele judecătorești. Formarea iniţială a acestora este una dintre prerogativele strategice de reformare a sistemului judiciar, precum şi una din atribuţiile recente ale Institutului Naţional al Justiţiei. Ea constituie garanţia aplicării uniforme a legii prin sprijinul activității magistraților din partea asistenților judiciari.

Formarea iniţială a asistenților judiciari are loc conform planurilor de învăţământ şi curiculumurilor aprobate de Consiliul INJ. După absolvirea cursurilor de instruire inițială, asistenții judiciari susțin examene de capacitate. Acestea sunt precedate de 8 ore de sinteză și au loc în două etape: proba scrisă – elaborarea proiectului unei hotărâri judecătorești și a unei sentințe judecătorești; proba verbală – verificarea cunoștințelor la disciplinele Activitatea administrativ-judiciară a instanțelor judecătorești și Deontologia profesională a asistentului judiciar.

Primul grup de asistenți judiciari, toți de la judecătoriile din Chișinău, au început cursul de instruire pe 12 mai curent. Programul de instruire este organizat din 6 săptămâni de cursuri teoretice și de stagiu de practică. Pe parcursul formării inițiale, ei au fost instruiți la următoarele discipline: Cadrul legal ce reglementează statutul și activitatea asistentului judiciar, Activitatea administrativ-judiciară a instanțelor judecătorești, Drept civil, Drept penal, Procesul civil, Procesul penal, Metodologia întocmirii actelor procesuale civile, Metodologia întocmirii actelor procedurale penale, Procesul contravențional, Contenciosul administrativ, Jurisprudența Curții Constituționale, Jurisprudența CtEDO, Cooperare juridică internațională, Deontologia profesională a asistentului judiciar, Comnicare și relații publice și Utilizarea tehnologiilor informaționale în domeniul profesional.

Pe 1 și 2 octombrie curent, asistenții judiciari au susținut proba scrisă, iar astăzi, 6 octombrie - proba verbală.

După examinarea contestărilor, odată cu promovarea examenelor de capacitate, asistenților judiciari li se vor înmâna certificatele care confirmă susținerea cursului de instruire inițială.