Pe 6 februarie, a avut loc evenimentul de certificare a cursului de instruire la distanță „Interzicerea relelor tratamente în aplicarea legii, securității și alte contexte coercitive”, organizat de Institutul Național al Justiției în parteneriat cu Programul European al Consiliului Europei pentru formarea juriștilor în domeniul drepturilor omului (Programul HELP).
Cursul a fost lansat pe 11 decembrie 2017, în cadrul proiectului Consiliului Europei „Susținerea reformei justiției penale în Republica Moldova”, finanțat de Guvernul Danemarcei, fiind destinat judecătorilor, procurorilor și funcționarilor publici din cadrul Direcției Generale Agent Guvernamental de la Ministerul Justiției.
În deschidere, au vorbit Diana Scobioală, Directorul INJ, reprezentant al Consiliului Europei în Chișinău, Margarita Galstyan, manager al Proiectului, și Ana Medarska-Lazova, Ofițer de proiect HELP, Direcția Implementare Națională a Drepturilor Omului, Directoratul General Drepturile Omului și Statul de Drept.
Intervențiile tutorilor naționali ai Programului HELP – Diana Scobioală, doctor habilitat în drept, și Olga Dorul, doctor în drept, au fost concentrate în jurul procesului de implementare a cursului electronic. Beneficiarii cursului și-au împărtăşit impresiile despre formarea la distanță privind interzicerea relelor tratamente în aplicarea legii și despre utilitatea acestuia în activitatea lor profesională.
În total, 28 de participanți au promovat cursul și au fost certificați în comun de Consiliul Europei și Institutul Național al Justiției.
Cursul, activ în perioada 11 decembrie 2017–31 ianuarie 2018, a oferit posibilitatea participanților să-și dezvolte cunoştinţele despre cadrul juridic european și universal al drepturilor omului privind interzicerea relelor tratamente și să-și îmbunătățească competențele practice relevante în combaterea relelor tratamente.