Standarde naţionale şi internaţionale în domeniul antidiscriminării

21. 02. 2013

În zilele de 20 şi 21 februarie, Institutul Naţional al Justiţiei, în colabore cu Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului şi Ministerul Justiţiei, a continuat seria de seminare cu genericul „Standarde naţionale şi internaţionale în domeniul antidiscriminării. Jurisprudenţa CEDO”. Primul seminar de acest gen a avut loc pe 6 decembrie 2012.

Beneficiarii cursului – judecători şi procurori – au fost instruiţi de către experţi internaţionali şi naţionali: dl Claude Cahn, consilier pentru Drepturile Omului la Oficiul ONU al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului în Moldova, dna Anastasia Pascari, Director executiv al INJ, şi dl Lilian Apostol, agent guvernamental al Republicii Moldova la CtEDO.
 
În prima zi a seminarului, dl Claude Cahn a făcut o prezentare teoretică a discriminării conform standardelor internaţionale ale ONU, Consiliului Europei şi jurisprudenţei Uniunii Europene la tematica dată: definiţiile şi tipurile discriminării, domeniul şi criteriile de protejare. Dumnealui a oferit şi cazuri concrete, solicitând participanţii să-şi spună opiniile.
 
Dna Anastasia Pascari a abordat discriminarea la nivel naţional, vorbind despre legislaţia Republicii Moldova şi domeniile protejate în Legea egalităţii (educaţia, sănătatea, munca, servicii publice).
 
În a doua zi a seminarului, dl Lilian Apostol s-a referit la practica şi jurisprudenţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului, în special – la articolul 14 şi la Protocolul 12 ale Convenţiei Europene.
 
Atât în prima zi a trainingului, cât şi în a doua, participanţii au avut ocazia să lucreze în grup, simulând procese, discutând şi pronunţându-se asupra cazurilor de discriminare.
 
Pe parcursul anului 2013 se preconizează desfăşurarea a încă cinci seminare de acest gen, iar în calitate de formator va fi invitat un consultant internaţional, care va veni în faţa audienţilor cu experienţe în cazurile de discriminare din ţările europene.