17. 10. 2013
În zilele de 16 şi 17 octombrie curent, la Institutul Naţional al Justiţiei şi-a desfăşurat lucrările un seminar privind standardele internaţionale şi europene în domeniul migraţiei, destinat judecătorilor, procurorilor, avocaţilor, colaboratorilor poliţiei de frontieră şi ai Biroului Migraţie şi Azil. Acesta este al doilea seminar de instruire continuă organizat în cooperare cu Centrul Internaţional pentru Dezvoltarea Politicilor Migraţionale (ICMPD) în cadrul proiectului finanţat de Uniunea Europeană „Combaterea Migraţiei Iregulare în Republica Moldova”, în vederea necesităţilor de consolidare a capacităţilor şi cunoştinţelor în domeniul dat.
Evenimentul, moderat de către Jenny Andersson Pucher, manager de programe la ICMPD, Oficiul Central din Viena, a debutat prin alocuţiunile rostite de Sergiu Diaconu, viceministru de interne, Ecaterina Popa, şefa Secţiei instruire continuă din cadrul INJ, şi Andrei Vrabie, manager de proiecte, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova.
Seminarul a fost axat pe probleme legate de măsurile de returnare a migranţilor şi custodia publică a străinilor, precum şi pe necesitatea lansării unor reforme în această privinţă; asistenţa legală acordată străinilor în Republica Moldova şi protecţia drepturilor acestora.
Expertul din cadrul Oficiului de Imigrare şi Naţionalitate al Republicii Ungare, Peter Lang a vorbit despre migraţia şi returnarea în Uniunea Europeană, standardele şi normele europene privind expulzarea străinilor.
În calitate de experţi naţionali au fost invitaţi Marina Anton, judecător la Curtea de Apel Chişinău, Mihail Vodă , specialist în cadrul Direcţiei Returnare şi Măsuri Restrictive la Biroul Migraţie şi Azil, Alexandru Cebanas, avocat, asistent legal la Institutul de Reforme Penale, şi Oleg Palii, directorul Centrului de Drept al Avocaţilor. Ei au abordat subiecte ce ţin de practica judiciară moldovenească privind gestionarea examinării litigiilor în cazul migranţilor în procesul de returnare sau în procesul de luare în custodie publică a solicitanţilor de azil.
În cadrul instruirii participanţii au fost antrenaţi în exerciţii practice de simulare a unui proces de judecată cu luarea unei decizii privind custodia publică, în vederea identificării şi soluţionării unor probleme care pot apărea. De asemenea, ei au avut ocazia să viziteze Centrul de Plasament Temporar al Străinilor din Chişinău.