Sesiuni de instruire pentru viitorii judecători și procurori în domeniile statului de drept și dreptului UE, oferite de formatorul Institutului Național al Magistraturii din România

19. 09. 2024

Aprofundarea cunoștințelor viitorilor judecători și procurori cu privire la instituțiile și procesele decizionale ale Uniunii Europene, precum și la rolul fundamental al statului de drept în comunitatea europeană este scopul a două sesiuni de formare care se desfășoară în perioada 19-20 septembrie 2024, la Institutul Național al Justiției. Acestea sunt primele activități realizate în cadrul noului proiect „Asistență în domeniul justiției – Consolidarea capacității instituționale a Institutului Național al Justiției din Republica Moldova”, implementat de Institutul National al Magistraturii (INM) din România și Institutul Național al Justiției (INJ) din Republica Moldova, finanțat de Guvernul României – Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid).

Prezent la deschidere, Directorul interimar al INJ, Adrian Cerbu, a reiterat aprecierea pentru sprijinul acordat de partenerii români în vederea alinierii practicilor judiciare naționale la standardele europene. De asemenea, dumnealui a evidențiat necesitatea ca viitorii judecători și procurori să dobândească o înțelegere profundă a mecanismelor și a principiilor care guvernează Uniunea Europeană, precum și a modului în care acestea se intersectează cu sectorul juridic național.

Sesiunile de instruire sunt facilitate de formatorul INM, Răzvan Horațiu Radu, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției de la București. Prima zi a programului este dedicată explorării arhitecturii instituționale a UE și algoritmilor săi decizionali, iar cea de-a doua zi va fi concentrată pe relația dintre Uniunea Europeană și noțiunea de stat de drept, în special pe misiunea sistemului judiciar.

De menționat că parteneriatul trilateral dintre Institutul Național al Justiției, Institutul Național al Magistraturii și Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a început în 2022. Proiectul din acest an urmărește optimizarea capacităților INJ pentru a îndeplini mandatul instituțional și pentru a extinde posibilitățile de formare bazate pe competențe, în special prin sporirea gradului de profesionalism în rândul judecătorilor și procurorilor. Direcțiile de cooperare se axează pe contribuția formatorilor INM în domeniul scrierii și argumentării juridice, precum și al acquis-ului european, sporirea abilităților non-juridice utile profesiilor de judecător și de procuror, dezvoltarea competențelor beneficiarilor INJ în domeniul dreptului european, îmbunătățirea activității de relații publice a personalului din sistemul judiciar.