Seminarul Procedura insolvabilităţii – aspect comparat prin prisma experienţei germane

05. 05. 2010

Timp de două zile la Institutul Naţional al Justiţiei s-a desfăşurat seminarul Procedura insolvabilităţii – aspect comparat prin prisma experienţei germane, organizat în colaborare cu Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională (IRZ) şi Curtea Supremă de Justiţie din Republica Moldova, la care au participat judecători de la Curtea Supremă de Justiţie, Curtea de Apel Economică, Departamentul de executare, procurori de la Procuratura Generală şi Procuratura anticorupţie etc.

 Participanţii au fost salutaţi de Eugenia FISTICAN, Director executiv al Institutului Naţional al Justiţiei, Dr.Stefan HÜLSHÖRSTER, Fundaţia germană pentru Cooperare Juridică Internaţională, Natalia MOLDOVANU, Vicepreşedinte al CSJ, preşedinte al Colegiului economic al CSJ din Republica Moldova, Preşedinte al Consiliului INJ, şi Silke JENNEWEIN, reprezentant al Ambasadei Germane în Republica Moldova.
 
Despre situaţia actuală în domeniul dreptului insolvabilităţii în Republica Moldova a vorbit Svetlana CAITAZ, judecător, Vicepreşedinte al Colegiului Economic, Curtea Supremă de Justiţie, Republica Moldova.
 
Hans-Otto BARTELS, preşedintele tribunalului din Aurich, Germania, şi Peter GROGER,judecător la Judecătoria de circumscripţie din Leer, Germania, în comunicările lor au dezvoltat următoarele subiecte:
 
  • alegerea şi numirea administratorului de insolvabilitate – reglementările legislative din Germania (în special prin comparaţie cu problematica numirii unui administrator de insolvabilitate conform Art. 73 al Legii insolvabilităţii din Republica Moldova); 
  •  premisele pentru intentarea, refuzul sau încetarea procesului de insolvabilitate;
  •  procesul de insolvabilitate în Germania (în comparaţie cu situaţia de drept din Republica Moldova Art. 163 şi următoarele   din Legea insolvabilităţii din Republica Moldova);
  •  răspunderea organelor de conducere a întreprinderilor insolvabile (rolul procuraturii; căile de atac ale debitorului insolvabil);
  •  rolul instanţei judecătoreşti în cadrul procesului de insolvabilitate în Germania.
 Despre rolul instanţei judecătoreşti în cadrul procesului de insolvabilitate în Republica  Moldova a relatat formatorul INJ Valentin BARBA,judecător la Curtea Supremă de Justiţie, Republica Moldova.
 
Audienţilor le-au fost distribuite de către IRZ materiale informative referitoare la dreptul de insolvabilitate – Regulamentul Consiliului European nr. 1346 din 29 mai 2000 privind procedura de insolvenţă; Legea germană a insolvabilităţii etc. De asemenea, le-a fost oferită şi Revista Institutului Naţional al Justiţiei (publicaţie ştiinţifico-practică, informativă şi de drept), cu propunerea de a prezinta pentru publicare materiale actuale ce ţin de domeniul jurisprudenţei.
 
La finele seminarului participanţilor le-au fost înmînate certificate de participare, iar aceştia, la rîndul lor, şi-au exprimat gratitudinea faţă de organizatori – Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională, Curtea Supremă de Justiţie şi INJ – care au demonstrat un parteneriat exemplar.