Şi-a desfăşurat lucrările pe parcursul zilei de astăzi, în incinta Institutului Naţional al Justiţiei, fiind organizat pentru procurori de INJ în colaborare cu Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova (NORLAM). Luînd în considerare impedimentele în vederea bunei desfăşurări a activităţii procurorilor în Republica Moldova, experţii norvegieni au trasat în agendă discuţii referitoare la aspectele practice ale unui comportament etic al procurorului atît în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, cît şi în afara acestora. Astfel, în opinia experţilor NORLAM, etica procurorului „este o temă care trebuie să influenţeze comportamentul fiecărui procuror pe parcursul fiecărei zile de activitate”.
15. 02. 2011
În cadrul seminarului au fost analizate provocările etice cu care se confruntă procurorii zi de zi legate de competenţa lor profesională. În opinia procurorului raionului Căuşeni, domnul Ion Oboroceanu, de exemplu „cea mai mare provocare este necunoaşterea în totalitate a jurisprudenţei atît naţionale, cît şi internaţionale, şi lipsa de verticalitate în foarte multe situaţii”. În acest sens dumnealui a afirmat că „obiectivitatea unui procuror constă anume în a respecta acele criterii şi cerinţe de comportament, iar procurorul trebuie să întreprindă toate măsurile necesare pentru a fi o persoană demnă de urmat”.
Agenda seminarului a însumat dezbateri referitoare şi la aspectele etice ale procurorului din punctul de vedere al unui judecător şi aşteptările avocatului legate de etica profesională a procurorului.
La finele seminarului, au fost înmînate certificate de participare.