Deontologia magistraților a fost tema abordată în cadrul unui schimb de experiență între reprezentanții sistemului de drept francez și celui național, realizat la Institutul Național al Justiției, joi, 20 iunie 2019.
Ziua de studiu a întrunit judecători, procurori, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor, precum și audienți ai INJ, candidați la funcții de judecător și de procuror.
Referindu-se la importanța schimbului de bune practici, Diana Scobioală, Directorul INJ, a subliniat faptul că aspectele analizate pe parcursul seminarului vor constitui un aport valoros pentru formarea audienților INJ, cunoașterea normelor deontologice fiind esențială pentru soluționarea dilemelor etice în viitoarea activitate profesională. În deschiderea evenimentului au mai vorbit Mona Popescu Boulin, magistrat de legătură în România și Republica Moldova, Dorel Musteaţă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, și Angela Motuzoc, Președinte al Consiliului Procurorilor.
Experții Joelle Munier, Președinta Conferinței Președinților Tribunalelor de Mare Instanță (TGI) și Philippe Lemaire, Procuror General Onorific, s-au referit la cadrul legislativ francez cu privire la obligațiile deontologice ale magistraților și au pus în discuție rolul șefului parchetului în respectarea regulilor deontologice în Franța. Aceleași tematici au fost analizate prin prisma prevederilor legale naționale de către Nina Cernat, membru al Comisiei de etică, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, și Inga Furtună, membru al Consiliului Superior al Procurorilor. De asemenea, vorbitorii au pus accent pe instrumentele naționale, străine și internaționale în materie de deontologie și etică, au prezentat studii de caz din practica judiciară și au făcut schimburi de opinii cu privire la sistemele deontologice din Moldova și Franța.
Evenimentul a fost organizat de Institutul Național al Justiției în parteneriat cu Ambasada Franței în Republica Moldova.