S-a finalizat stagiul de practică al audienţilor INJ

27. 01. 2014
În vederea consolidării şi aprofundării cunoştinţelor teoretice obţinute în cadrul instruirii iniţiale, audienţii INJ au efectuat, pe parcursul a 25 de săptămâni (22 iulie 2013-19 ianuarie 2014), un stagiu de practică care asigură formarea competenţelor profesionale şi acumularea experienţei privind organizarea şi realizarea activităţilor în domeniul profesional.
 
Practica a avut loc în cadrul instanţelor judecătoreşti, procuraturilor şi organelor de urmărire penală şi a cuprins realizarea unor sarcini care să permită audienţilor să-şi formeze deprinderi profesionale, să cunoască specificul activităţii instituţiilor în cadrul cărora au desfăşurat stagiul de practică.
 
Examenele de evaluare finală a stagiului de practică s-au derulat în perioada 20 - 24 ianuarie curent. 15 candidaţi la funcţia de judecător şi 24 la funcţia de procuror s-au prezentat în faţa Comisiei pentru evaluarea stagiului de practică alcătuită din: preşedinte – Veaceslav Didâc, director executiv adjunct, membri – Mariana Pitic, şefa Direcţiei instruire şi cercetare, Tatiana Răducanu, judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Alexandru Cladco, procuror, şef al Secţiei analiză şi implementare CEDO din cadrul Procuraturii Generale, secretarul Comisiei – Natalia Visternicean, consultant în Secţia formare iniţială a INJ.
 
Membrii Comisiei au luat în consideraţie referinţele tutorilor de practică, evaluările curente, precum şi modul de susţinere de către audienţi a raportului de practică. Stagiarii au demonstrat că posedă pregătirea şi cunoştinţele necesare pentru a deveni buni profesionişti. Acest fapt a fost confirmat de rezultatele evaluării stagiului de practică, cea mai mică notă fiind 9,2, iar cea mai mare – 9,98.
 
În linii generale, audienţii au rămas satisfăcuţi de experienţa acumulată pe parcursul a mai multor săptămâni, considerând că stagiul de practică a fost unul util. Totuşi, ei au sugerat unele modificări, printre care mărirea stagiului de practică pentru a avea posibilitatea sa asiste/participe la toate etapele unui proces, inclusiv la emiterea hotărârilor/deciziilor de către instanţa de judecată, precum şi programarea stagiului în ultimul semestru de studii. Valentina Stratulat, candidat la funcţia de judecător, a propus să fie reglementat prin lege ca audientul, în cazul candidaţilor la funcţia de judecător, să aibă dreptul să conducă o şedinţă de judecată, dintre cele mai simple, sub supravegherea tutorelui de practică, iar candidaţii la funcţia de procuror – să efectueze unele acţiuni procesuale de sine stătător, în vederea obţinerii competenţelor şi abilităţilor în domeniu. „Ar fi binevenit ca stagiul de practică să fie completat cu cel puţin o săptămână în cadrul birourilor de executare şi oficiile de probaţiune, pentru a vedea nemijlocit care este procedura de punere în executare a hotărârilor judecătoreşti”, a mai adăugat Grigore Niculiţă, candidat la funcţia de procuror.