Miercuri, 2 august, la Institutul Național al Justiției s-a desfășurat ediția a treia a concursului de referate pentru audienții promoției a zecea, candidați la funcții de judecător și procuror. La începutul lunii iulie, audienților li s-au propus 20 de teme în domeniul „Standarde și mecanisme de asigurare a egalității de gen”. Și-au anunțat participarea la concurs 19 audienți, dintre care 16 – viitori judecători și 3 – viitori procurori. Fiecare urma ca, în cadrul prezentării lucrării, să abordeze complex problemele din domeniul de referință și să identifice soluții eficiente de realizare a egalității între sexe.
La ediția din acest an membri ai juriului au fost formatorii Institutului Național al Justiției Alexandra Nica, șefa Direcției instruire și cercetare a INJ, Alexandru Spoială, judecător la Curtea de Apel Chișinău, membru al Consiliului INJ, Dumitru Obadă, procuror detașat, Olga Dorul, doctor în drept, și Carolina Trigub, psiholog. Dumnealor au apreciat lucrările conform următoarelor criterii: originalitatea formei de prezentare, identificarea și explicarea principalelor probleme reflectate, argumentarea opiniei expuse, corectitudinea utilizării termenilor și limbajul juridic adecvat.
La finalul prezentărilor, în urma deliberării, membrii juriului au anunțat învingătorii: Irina Pușcașu-Mamaliga - a prezentat referatul cu tema „Evoluția și tendințele violenței în cuplu”, Ion Bocan și Alexandru Secrieru, cu tema „Obligația de protecție a statului contra violenței în familie: aplicarea măsurilor de protecție”, și Sergiu Grosu, autorul referatului „Fenomenologia abuzului asupra femeii”. Totuși, în luările lor de cuvânt, membrii juriului au menționat abordarea complexă a tematicilor cercetate, evoluția analitică manifestată de către toți participanții la actuala ediție a concursului, corectitudinea utilizării termenilor și folosirea limbajului juridic adecvat - ceea ce va garanta o bună pregătire profesională a viitorilor judecători și procurori.