Protejarea categoriilor vulnerabile de justiţiabili în cadrul procesului penal

21. 09. 2012

Acesta este genericul seminarului organizat pentru judecători, procurori şi avocaţi, pe 19 şi 20 septembrie, în cadrul Institutului Naţional al Justiţiei. Desfăşurarea acestuia a fost posibilă cu susţinerea Misiunii Norvegiene de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova (NORLAM), unul dintre partenerii de încredere ai Institutului.

Ecaterina Popa, şefa Secţiei formare continuă a Institutului Naţional al Justiţiei, a menţionat că seminarul se înscrie perfect în tematica Strategiei de reformă a sectorului de justiţie şi a Planului Naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului şi constituie o continuare a trei seminare efectuate în semestrul I al anului curent, în cadrul cărora au fost instruite peste 70 de persoane.

La seminar s-a discutat despre protejarea persoanelor vulnerabile în procesul penal, punându-se accent deosebit pe protecţia femeilor şi a copiilor. În dezbateri s-au adus cazuri cu participarea şi altor grupuri de persoane: cele supuse anchetei penale şi cele aflate în detenţie.

Formatorii NORLAM - Harald Ciarlo, avocat, Bjorn Larsen, procuror, Marit Evjemo, procuror public, Ann Yvonne Hooen, expert în probaţiune, Torolv Groseth, judecător, - au abordat următoarele subiecte:

 

  • „Drepturile părţii vătămate din perspectiva reglementărilor internaţionale”,
  • „Declaraţiile martorilor – parte a categoriilor vulnerabile de persoane. Reglementări internaţionale privind posibilitatea citirii declaraţiilor acestora în şedinţa de judecată, a înregistrării lor video şi a utilizării video-conferinţei”,
  • „Reguli şi practici norvegiene aplicabile martorilor minori din perspectiva Convenţiei europene”,
  • „Minorii şi sistemul penitenciar. Minorii şi sistemul de probaţiune”,
  • „Minorii şi violenţa în familie”,
  • „Dreptul de a fi asistat de un interpret”,
  • „Obligaţia statului de a proteja victime – persoane vulnerabile prin limitarea posibilităţii implicării active în proces”,
  • „Admisibilitatea probelor obţinute prin constrângere, unele aspecte ale conceptului de proces echitabil”.

 

Experţii Misiunii şi-au propus să asigure un echilibru între experienţa internaţională norvegiană şi cea din Republica Moldova, îndemnând audienţii să participe activ la discuţii pentru a face schimb de experienţe şi a stabili relaţii de cooperare profesională.

Formatorii naţionali Tatiana Catană, avocat, şi Daniela Sâmboteanu, preşedintele Centrului naţional de prevenire a abuzului faţă de copii (CNPAC), au atins probleme stringente ale societăţii noastre, referindu-se, în mod special, la vulnerabilitatea, în instanţele de judecată, a minorilor şi a femeilor-victime ale violenţei în familie, traficului de persoane şi ale abuzurilor sexuale.

Daniela Sâmboteanu, CNPAC, a efectuat o analiză pertinentă a modalităţilor de intervievare a copilului în cadrul anchetei şi al procesului judiciar. Dumneaei, în comunicarea sa „Unele constatări la nivel naţional privind situaţia victimelor şi martorilor minori în instanţele de judecată”, a semnalat importanţa întreprinderii tuturor măsurilor de protejare a copiilor împotriva riscului unei traumatizări morale ulterioare.

În cadrul seminarului au avut loc discutii pe marginea temelor anunţate mai sus, dar şi activităţi în grupuri mixte. La final, audienţilor le-au fost înmânate certificatele de participare.