Protecţia specială a copiilor victime/martori ai infracţiunilor

17. 10. 2014

În urma recentelor modificări legislative ce ţin de protecţia copiilor victime ale violenţei, neglijării, exploatării şi traficului, care schimbă principial rolul tuturor actorilor comunitari la intervenţia lor în cazurile de abuz de orice fel asupra minorilor, Institutul Naţional al Justiţiei şi Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) au organizat, pe 16 şi 17 octombrie curent, un seminar cu genericul „Protecţia specială a copiilor victime/martori ai infracţiunilor”.

Evenimentul se înscrie în cadrul proiectului „Protecţia copiilor faţă de violenţă, abuz, neglijare şi exploatare în Moldova”, implementat de CNPAC cu suportul reprezentanţei UNICEF Moldova.
 
În cuvântul de salut, Daniela Sâmboteanu, preşedinte al CNPAC, a menţionat că la seminarul de două zile specializat pe asistenţa şi protecţia specială a copiilor victime/martori ai infracţiunilor vor fi abordate subiecte ce determină rolul instituţiilor de drept în contextul noilor acte normative. „Organizaţia noastră susţine echipe multidisciplinare din cinci zone-pilot – Chişinău, Bălţi, Orhei, Leova şi Căuşeni – pentru a ajuta autorităţile publice locale să implementeze modificările legislative. CNPAC întotdeauna a pledat pentru ideea unui parteneriat cu cei care împărtăşesc valori, idei şi strategii similare, unul dintre aceşti parteneri fiind INJ cu care am avut o experienţă foarte bună şi anterior”, a adăugat dumneaei.
 
„Prevenirea şi combaterea delicvenţei juvenile în ansamblu, în cazul de faţă – protecţia specială a copiilor victime/martori ai infracţiunilor, este în seama organelor administraţiei publice centrale şi locale sau a celor specializate, dar e nevoie de o colaborare şi cu cei care au menirea să efectueze urmărirea penală cu examinarea ulterioară a cauzei în instanţele de judecată, ţinându-se cont de aspectul psiho-social al acestor categorii de persoane”, a subliniat Valeria Şterbeţ, şefa Secţiei didactico-metodică şi cercetări a Institutului Naţional al Justiţiei.
 
Participanţii la cursul de formare continuă – judecători şi procurori – au fost instruiţi de către Rodica Moraru-Chilimari, şefa Secţiei asistenţă socială pentru copii din cadrul Direcţiei protecţie a familiei şi a drepturilor copilului de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Mariana Gornea, procuror, şef-adjunct al Secţiei minori şi drepturile omului din cadrul Procuraturii Generale, Diana Ţiberneac, Oxana Şevcenco şi Tatiana Baciu, respectiv – juristul şi psihologii de la CNPAC.
 
Un raport global privind violenţa împotriva copilului, realizat în 2006, a stabilit că fenomenul dat, caracteristic tuturor ţărilor, este, de fapt, o problemă ascunsă (copiilor le este teamă, ruşine să vorbească despre acte de violenţă săvârşite împotriva lor ori părinţii, îngrijitorii copiilor sau instituţiile păstrează tăcerea pentru a nu-şi păta „onoarea”), subestimată (violenţa, în special pedepsele corporale, sunt acceptate de societate ca fiind norme, copiii şi părinţii nu se adresează organelor specializate atunci când se confruntă cu asemenea cazuri, iar unii profesionişti nu se autosesizează, deşi consecinţele violenţei asupra copiilor, pe termen lung, sunt grave) şi necunoscută (fenomenul este insuficient studiat, cercetările sunt segmentare şi nu permit realizarea unei analize în dinamică a acestuia, luându-se în consideraţie complexitatea factorilor de risc şi de protecţie, majoritatea ţărilor abia iniţiază procese de stabilire a mecanismelor sigure, confidenţiale şi accesibile pentru copii sau reprezentanţii lor pentru a sesiza şi înregistra cazurile de violenţă asupra copiilor).
 
Audienţii au fost familiarizaţi cu Legea 140 din 14.06.2013 privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc, Hotărârea nr. 270 din 08.04.2014 cu privire la aprobarea Instrucţiunilor privind mecanismul intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea, referirea, asistenţa şi monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale violenţei, neglijării, exploatării şi traficului, Legea nr. 163 din 18.07.2014 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală al Republicii Moldova nr. 122-XV din 14 martie 2013, şi anume art. 1101 privind cazuri speciale de audiere a martorului minor. Totodată, ei au luat cunoştinţă de particularităţile copilului victimă a infracţiunii şi impactul traumei asupra depunerii mărturiilor, de principiile şi condiţiile comunicării eficiente cu copiii victime.
 
„Audierea copiilor victime/martori ai infracţiunilor în cadrul procesului penal în condiţii speciale” a fost un alt subiect important abordat la seminar, fiind discutate prevederile legale şi etapele audierii legale, precum şi aspectele care influenţează procedura de audiere legală a copiilor: minciuna şi mărturiile false, necesităţile speciale etc.