Doamna Nikki Calvano, director adjunct al Centrului de instruire a procurorilor, SUA, însoţită de Sarah Lum, consilier juridic, rezident, Ambasada SUA în Republica Moldova, a întreprins o vizită de lucru la Institutul Naţional al Justiţiei în scopul documentării privind perspectiva elaborării şi implementării unui proiect de instruire în domeniul managementului de conducere în organele Procuraturii.
În comunicatul din 25 martie vă informam despre vizita la INJ a domnului Robert Troester, Asistent executiv al Procurorului General al SUA, sosit în Republica Moldova în acelaşi scop, dumnealui, convingîndu-se la faţa locului de necesitatea şi disponibilitatea implementării unui atare proiect, asigurînd că în timpul cel mai apropiat din Statele Unite va veni un expert în managementul administrativ în organele procuraturii.
Doamna Nikki Calvano este anume acea persoană, care a şi început activitatea de studiere a problemei, considerînd necesar de a se consulta cu INJ, întru a-şi determina programul de lucru, a preciza unele particularităţi, contînd pe o susţinere cît mai eficientă, deoarece proiectul respectiv va fi implementat în colaborare şi cu suportul Institutului Naţional al Justiţiei.
Doamna Anastasia Pascari, Director executiv al INJ, asistată de directorul executiv adjunct, Veaceslav Didâc, şefa Direcţiei instruire şi cercetare, Viorica Puica, şefa secţiei formare formatori şi relaţii internaţionale, Eugenia Chistruga, a reiterat susţinerea proiectului în cauză, dînd asigurări că Institutul se va implica activ în procesul de elaborare a curriculelor, cît şi în perioada implementării acestora potrivit programelor de învăţămînt. S-a exprimat dorinţa ca instruirea propriu-zisă să înceapă în anul viitor, în care scop eforturile trebuie concentrate pe direcţia elaborării curriculelor şi a cursului de studiere, aşa încît să se reuşească introducerea în programa de instruire.
Proiectul cuprinde trei etape. Prima se referă la evaluarea stării de lucruri în domeniu, în dependenţă de aceasta fiind elaborate şi curriculele, cursurile de instruire. La etapa a doua vor fi selectaţi şi formaţi formatorii naţionali, ca în continuare să fie instruiţi conducători din organele procuraturii – etapa a treia.