Program internațional de formare în domeniul combaterii crimelor CBRN

08. 11. 2024

Dezvoltarea cunoștințelor teoretice și a competențelor practice în investigarea, urmărirea penală, judecarea și combaterea cazurilor de securitate chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN) ale autorităților relevante din Republica Moldova a fost scopul a două sesiuni de formare. Activitățile – Table Top Exercise și un atelier de lucru – s-au desfășurat, în perioada 5-8 noiembrie 2024, la Institutul Național al Justiției, ca parte a proiectului-pilot „Consolidarea capacităților Republicii Moldova de investigare, urmărire penală și judecare a cazurilor CBRN”.

Grupul-țintă al instruirilor livrate de experți naționali și internaționali a fost alcătuit din procurori, judecători și reprezentanți ai mai multor instituții de resort: Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Serviciul de Informație și Securitate, Serviciul Vamal, Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării, Ministerul Sănătății etc.

Evenimentul a fost deschis de Adrian Cerbu, Director interimar al Institutului Național al Justiției, Ion Munteanu, Procuror General al Republicii Moldova, Dumitru Obadă, Președinte al Consiliului Superior al Procurorilor, Sophie Dagand, membru al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, și Talgat Toleubayev, coordonator regional pentru Europa de Sud-Est și de Est al Programului CBRN.

În cadrul instruirilor, participanții au simulat scenarii practice ale incidentelor chimice, biologice, radiologice și nucleare, care au fost urmate de sesiuni de analiză și discuții. De asemenea, au fost prezentate două ghiduri ce oferă o imagine de ansamblu privind provocările actuale și emergente legate de securitatea CBRN, precum și recomandări pentru a sprijini succesul urmăririi penale și al judecării unor astfel de cazuri.

Subiectele abordate pe parcursul atelierului de lucru s-au axat pe reglementările naționale privind incriminarea infracțiunilor CBRN, dificultățile întâmpinate la investigarea acestor cauze și implementarea cadrului legal internațional al mai multor convenții de referință.

Proiectul-pilot „Consolidarea capacităților Republicii Moldova de investigare, urmărire penală și judecare a cazurilor CBRN” este finanțat de Comisia Europeană în cadrul Inițiativei Uniunii Europene privind Centrele de Excelență CBRN și implementat de Institutul Interregional al Națiunilor Unite pentru Cercetarea Criminalității și Justiției (UNICRI).