Echipa Institutului Național al Justiției din Republica Moldova, formată din candidați la funcțiile de judecător și de procuror, a obținut Premiul special al juriului „Luptători pentru integritate judiciară în Moldova” și „Premiul de onoare al publicului” la prestigiosul concurs THEMIS al Rețelei Europene de Formare Judiciară (EJTN). Competiția a avut loc în perioada 4-7 iulie 2023, la Cracovia, în cadrul Școlii Naționale a Judecătorilor și Procurorilor din Republica Polonă (ȘNJPP).
Absolvenții INJ ai promoției din acest an – Tatiana Brumă, candidată la funcția de judecător, Cătălin Lîsîi, candidat la funcția de procuror, și Svetlana Leontieva, candidată la funcția de procuror, mentorați de Armen Oganesean, procuror, formator INJ, au concurat în semifinala D „Etica judiciară și comportamentul profesional”, cu echipele din alte nouă state europene: Cehia, Estonia, Germania, Grecia, Italia, Regatul Țărilor de Jos, România, Serbia și Ungaria.
În cadrul competiției, candidații la funcțiile de judecător și procuror au elaborat o lucrare scrisă pe o temă relevantă pentru subiectul semifinalei, au prezentat-o oral în limba engleză și au interacționat cu membrii juriului și cu publicul în sesiunea de dezbateri. Echipa INJ a pregătit tema „Vetting – drumul spre integritate pentru Republica Moldova”, care a abordat aspecte privind evaluarea extraordinară a judecătorilor din Republica Moldova, conceptul procesului de verificare din țara noastră ca măsură instituțională și principalele etape în inițierea și adaptarea procesului de vetting ca mecanism de verificare a integrității judecătorilor.
Membrii juriului – un judecător din Marea Britanie, un procuror din Spania și un reprezentant al Organizației Națiunilor Unite, au evaluat calitatea, originalitatea, gândirea critică și anticiparea soluțiilor viitoare, referirea la jurisprudența relevantă, precum și abilitățile de comunicare și consecvența celor expuse.
Concursul școlilor de magistratură THEMIS este un eveniment unic care are drept scop să-i reunească pe viitorii judecători și procurori din diferite țări europene pentru a le permite să împărtășească valori comune, să facă schimb de experiență și să discute noi perspective în domenii de interes comun.
Participarea echipei INJ a fost posibilă cu suportul Asociației Barourilor Americane în Republica Moldova, în cadrul Programului Susținerea reformei justiției penale și combaterea corupției în Republica Moldova (februarie 2021-iunie 2024), implementat cu sprijinul financiar al Biroului pentru Combaterea Traficului de Droguri și Aplicarea Legii al Departamentului de Stat al SUA și al Ambasadei SUA la Chișinău.