18. 03. 2014
Ieri, 17 martie, la Institutul Naţional al Justiţiei s-a desfăşurat seminarul cu genericul „Primirea cererii de chemare în judecată şi pregătirea procesului pentru dezbateri judiciare”.
Cursul de formare continuă, dedicat judecătorilor, a fost deschis de către formatorul Maria Ghervas, judecător la judecătoria sectorului Botanica din mun.Chişinău. Dumneaei a menţionat importanţa acestuia pentru uniformizarea practicii judiciare şi facilitarea soluţionării cauzelor într-un termen mai scurt.
Unul dintre motivele încălcării termenului rezonabil este faptul că părţile, la fiecare şedinţă, depun cereri noi, aduc probele pe parcurs şi lucrul acesta tergiversează procesul. Uneori, timp de o jumătate de an, se operează numai cu adunarea probelor.
În acest context, un alt formator, Elena Belei, doctor în drept, conferenţiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova, a menţionat, cu referire la primirea cererii de chemare în judecată şi pregătirea procedurii pentru dezbateri, că filtrarea cererilor de judecată este un mecanism foarte bun pentru a nu împovăra sarcina judecătorului, iar la cererea de chemare în judecată se vor anexa toate documentele necesare, importante pentru soluţionarea pricinii, precum şi demersurile reclamantului.
Subiectele puse în discuţie la seminar: Cerinţe de formă şi conţinut ale cererii de chemare în judecată şi perfectarea acesteia; Refuzul şi restituirea cererii de chemare în judecată; Asigurarea acţiunii civile şi Şedinţa prealabilă.
Cu referire la dreptul de a se adresa în instanţă, a fost accentuat art. 166, conform căruia oricine pretinde un drept împotriva unei alte persoane ori are un interes pentru constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept trebuie să depună în instanţa competentă o cerere de chemare în judecată. Sintagma orice persoană presupune în primul rând calitatea de reclamant, cel care pretinde un drept încălcat.
În timpul discuţiilor, au fost menţionate şi unele aspecte ce ţin de pregătirea pricinii pentru dezbateri judiciare şi cum se perfectează actele judecătoreşti de procedură civilă.