Practica judiciară în cauze de contrabandă

15. 05. 2014
În scopul asigurării aplicării corecte şi uniforme a legislaţiei care reglementează răspunderea pentru infracţiunile de contrabandă şi pentru protejarea drepturilor şi intereselor ocrotite de lege, Institutul Naţional al Justiţiei a organizat ieri, 14 mai, seminarul Particularităţile instrumentării şi judecării cauzelor penale de contrabandă.
 
Dedicat judecătorilor şi procurorilor din republică, seminarul a avut drept obiective sistematizarea cunoştinţelor în materie penală şi în aplicarea art. 248, 249 din Codul penal şi a art. 287 din Codul Contravenţional, precum şi realizarea unui schimb de păreri şi experienţe între participanţi.
 
Primele subiecte puse în discuţie au fost Examinarea cauzelor penale de contrabandă şi Particularităţile instrumentării şi judecării cauzelor prevăzute de art.248. Formatorul Ghenadie Nicolaev, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, pe lângă tratarea tematicii şi a cauzelor abordate, şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu cei prezenţi şi după finalizarea seminarului, pentru a găsi răspunsuri la întrebările apărute pe parcurs întru uniformizarea practicii judiciare.
 
Cu unele consideraţii privind calificarea infracţiunii de contrabandă a venit Vladimir Holban, procuror în demisie, formator INJ. Menţionând influenţa fenomenului asupra situaţiei economice a ţării noastre, formatorul a relatat despre particularităţile aplicării legislaţiei în aceste cauze şi a propus spre analiză câteva speţe preluate din practica judiciară.
 
Pentru a expune particularităţile investigării cauzelor penale de contrabandă şi a releva specificul investigării infracţiunilor, a fost invitat, în calitate de formator, Vitalie Busuioc, procuror la Procuratura Generală. Expertul a comunicat câteva modalităţi de săvârşire a infracţiunii de contrabandă având dispoziţii diferite în funcţie de obiectul comiterii acestora (substanţe narcotice, armament sau obiecte, bunuri materiale). Completându-şi discursul cu exemple relevante, a remarcat că cea mai des întâlnită modalitate de înfăptuire a infracţiunilor de contrabandă în Republica Moldova este cea prevăzută de alineatul 1 al art. 248 din Codul Penal - contrabanda de bunuri. Specificul investigării infracţiunii în cauză ţine de faptul că, la trecerea peste frontieră a bunurilor din RM, făptuitorul are ca scop neachitarea TVA-ului. În acest context, au fost menţionate mai multe scheme de trecere a bunurilor peste frontiera vamală şi au fost analizate trăsături caracteristice ale cauzelor penale de contrabandă.