Joi, 19 decembrie 2024, la Institutul Național al Justiției a avut loc o întrevedere cu reprezentanții inițiativei USAID „Instituțiile Reziliente împotriva Corupției” (RISC), faza II – Eugen Burdelnii, lider de echipă, Cristina Reul, consilier tehnic superior, și Angela Caranfil, manager de finanțe, granturi și administrație.
În cadrul discuțiilor cu șefa Direcției instruire și cercetare, Ecaterina Popa, șefa Centrului de Informații Juridice, Tatiana Ciaglic, și șefa Secției e-instruire, Tatiana Brumă, au fost explorate oportunitățile de cooperare pentru perfecționarea programelor de formare și dezvoltarea capacităților instituționale.
Reprezentanții Institutului Național al Justiției au punctat principalele direcții care necesită sprijinul partenerilor. O prioritate majoră constă în folosirea instrumentelor moderne de instruire cum ar fi e-capsulă, pentru a răspunde nevoilor imediate ale profesioniștilor inclusiv în domeniul anticorupție. De asemenea, a fost evidențiată utilitatea formării procurorilor și judecătorilor specializați în investigarea și examinarea cauzelor de corupție. În același context, s-a discutat despre importanța comunicării strategice și a elaborării unei strategii de comunicare a Institutului Național al Justiției.
Un alt aspect esențial abordat la întrevedere a vizat facilitarea participării beneficiarilor Institutului la activitățile de instruire oferite de Rețeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN), precum și a audienților sau a tinerilor absolvenți ai INJ la Programul AIAKOS.
Echipa proiectului RISC a manifestat deschidere față de prioritățile identificate, urmând să revină cu propuneri concrete de asistență pentru realizarea unor inițiative.
Aprobata de USAID, faza a doua a proiectului RISC se concentrează pe trei domenii-cheie: a) îmbunătățirea colaborării transfrontaliere pentru combaterea corupției și a finanțării politice ilicite, b) consolidarea proceselor instituționale prin managementul riscului și reforme de reglementare și c) abilitarea instituțiilor, mass-mediei și societății civile pentru a contracara dezinformarea. Activitățile includ valorificarea forurilor internaționale, efectuarea analizelor de vulnerabilitate, abordarea lacunelor de aplicare și dezvoltarea capacităților de comunicare.