Particularităţile urmăririi penale şi judecării cauzelor de infracţiuni contra vieţii şi sănătăţii persoanei

06. 10. 2011

Aceasta este tematica seminarului organizat de Institutul Naţional al Justiţiei pentru procurori şi judecători care s-a desfăşurat la 4 şi 5 octombrie curent. Participanţii au avut posibilitatea de a se familiariza cu noi metode de cercetare a infracţiunilor contra vieţii şi sănătăţii persoanei, precum şi de a obţine noi cunoştinţe în investigarea unor asemenea categorii de infracţiuni.

La deschiderea seminarului, Vladimir Holban, procuror detaşat, Procuratura Generală, şef secţie instruire iniţială, formator INJ, a accentuat necesitatea instruirii respective, specificînd că este binevenită în contextul dificultăţilor cu care se confruntă procurorii şi ofiţerii de urmărire penală la investigarea infracţiunilor contra vieţii şi sănătăţii persoanei, în special în cazul omorului.
Viaţa şi sănătatea persoanei sunt valori sociale fundamentale. Din perspectiva juridico-penală, acestea constituie obiectul juridic comun pentru toate infracţiunile din grupul dat, iar sub aspectul de analiză şi investigare prezintă elemente specifice de calificare a acestora, ţinîndu-se cont de componentele infracţiunii pentru fiecare infracţiune în parte. Anume momentele la care atrag o atenţie sporită privind calificarea infracţiunilor contra vieţii şi sănătăţii persoanei s-a oprit formatorul seminarului, Vladimir Holban.
Cercetarea la faţa locului se înscrie drept una din activităţile de bază a organelor de urmărire penală care contribuie în mod substanţial la aflarea adevărului în cauză. De cele mai multe ori, aceasta constituie unica modalitate de a obţine probele şi mijloacele de probe în vederea descoperirii şi stabilirii împrejurărilor de săvîrşire a infracţiunii.
Particularităţile specifice cercetării la faţa locului în cazul infracţiunilor de omor, vătămării intenţionate grave sau medii a integrităţii corporale, a altor infracţiuni contra vieţii şi sănătăţii persoanei, precum şi expertiza medico-legală a cadavrelor, toate au fost expuse şi analizate de către moderatorii seminarului Gheorghe Baciu, doctor habilitat, profesor universitar, formator INJ, Ruslan Toma, procuror, Procuratura mun. Chişinău, Mihai Căpătici, procuror, Procuratura Generală.
Instruirea judecătorilor şi procurorilor reiese din greutăţile cu care se confruntă la urmărirea penală în cazul acestor categorii de infracţiuni, seminarul organizat fiind o posibilitate pentru participanţi de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele într-un spectru larg de tematici relevante.
Înmînarea certificatelor de participare confirmă instruirea participanţilor în acest domeniu.