
Miercuri, 12 februarie 2025, a avut loc lansarea noului Plan de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova – un document de programare strategică pentru perioada 2025-2028 care vizează alinierea legislației, a instituțiilor și a practicilor țării noastre la standardele europene în domeniile drepturilor omului, democrației și statului de drept. La eveniment au participat Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, Secretarul General al Consiliului Europei, Alain Berset, și exponenți ai misiunilor diplomatice, ai instituțiilor-cheie din sistemul justiției și ai societății civile.
Prezentă la lansare, Directoarea interimară a Institutului Național al Justiției, Ecaterina Popa, a avut o intervenție în cadrul panelului „Statul de drept”. Dumneaei a evidențiat rezultatele cooperării dintre Institut și Consiliul Europei în ultimii patru ani, pe segmentul formării judiciare în domenii esențiale: nediscriminare și egalitate, accesul femeilor la justiție și implementarea Convenției de la Istanbul, migrație și azil, lupta împotriva corupției, combaterea discursului de ură, dreptul electoral etc. Astfel, au fost remarcate acțiuni relevante, printre care multiple sesiuni de instruire, adaptarea la ordinea juridică internă și instituționalizarea a e-cursurilor Programului HELP, organizarea vizitelor de studiu la instituții judiciare europene, elaborarea materialelor didactice moderne, desfășurarea unor activități de sensibilizare pe teme cruciale ale drepturilor omului.
În timpul discuțiilor, s-a subliniat importanța misiunii experților CoE de evaluare a proceselor de formare inițială și continuă, care au oferit aspecte de implementat pentru optimizarea acestora, precum și a pilotării noului modul „Dreptul Uniunii Europene” pentru judecători și procurori, ca răspuns la recomandările misiunii TAIEX din 2022.
Perspectivele deschise de noul Plan de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova vor facilita dezvoltarea în cadrul Institutului Național al Justiției a unor programe de formare care să corespundă atât cerințelor acquis-ului comunitar, cât și nevoilor concrete ale sistemului judiciar național în contextul aspirațiilor europene ale țării noastre.