La 27 şi 28 noiembrie curent, un grup de reprezentanţi ai Institutului Naţional al Justiţiei a efectuat o vizită de lucru la Institutul Naţional al Magistraturii din Bucureşti. Din delegaţia moldovenească au făcut parte Mariana Pitic, director executiv interimar, Valeria Şterbeţ, şefa Secţiei didactico-metodică şi cercetări, Eugenia Kistruga, şefa Secţiei resurse umane şi documentare, Olga Pisarenco, consilier al directorului executiv, Ecaterina Popa, şefa Secţiei formare continuă, Iulia Gorbatenco, şefa Secţiei formare iniţială, Gheorghe Budeanu, şeful Secţiei abilităţi non-juridice, relaţii cu publicul şi editări, şi Tatiana Ciaglic, şefa Secţiei e-transformare, e-instruire şi tehnologii informaţionale.
01. 12. 2014
Vizita, care a urmărit un schimb de bune practici în domeniile formării iniţiale şi formării continue a judecătorilor şi procurorilor, a fost posibilă în urma semnării la 31 martie 2014 a Protocolului de colaborare încheiat între Institutul Naţional al Justiţiei şi Institutul Naţional al Magistraturii.
Menţionăm că INJ, chiar şi în lipsa unor acorduri protocolare, a avut colaborări cu INM de la începutul activităţii sale, relaţiile dintre acestea devenind foarte productive mai ales în ultimul timp.
Încă în februarie 2007 Mihai Selegean, directorul de atunci al Institutului Naţional al Magistraturii, a participat la al treilea atelier de lucru privind dezvoltarea Institutului Naţional al Justiţiei din Republica Moldova, care a avut loc la Strasbourg. Tot dumnealui, ca expert al Consiliului Europei, a realizat în acelaşi an o vizită la Chişinău şi a întocmit Raportul privind dotările necesare desfăşurării activităţii INJ.
Susţinerea Institutului Naţional al Justiţiei din Republica Moldova de către actualul director Octavia Spineanu-Matei şi echipa sa de la Institutului Naţional al Magistraturii din România a fost menţionată şi bine apreciată la Adunarea Generală a Reţelei Europene de Formare Judiciară din luna mai 2014, unde instituţia moldovenească a obţinut statutul de membru-observator.
Un alt capitol al relaţiilor bilaterale îl constituie participarea specialiştilor Institutului de la Bucureşti la formarea formatorilor, formarea continuă şi cea iniţială în cadrul INJ. În 2013, cu suportul metodologic şi expertiza oferită de Diana Elena Ungureanu, doctor în drept, judecător la Curtea de Apel Piteşti, formator la Institutul Naţional al Magistraturii, au fost elaborate Concepţia de formare iniţială a candidaţilor la funcţii de judecător şi procuror, precum şi a altor jurişti care contribuie la înfăptuirea justiţiei, Concepţia de formare continuă a judecătorilor şi procurorilor, precum şi a altor jurişti care contribuie la înfăptuirea justiţiei, Metodologia de determinare a necesităţilor de formare iniţială a candidaţilor la funcţia de judecător şi Metodologia de determinare a necesităţilor de formare continuă a judecătorilor, Ghidul metodic pentru elaborarea curriculumului, precum şi noi modele de curriculumuri pentru formarea iniţială şi formarea continuă. Din 2014, Diana Elena Ungureanu este membru al Colegiului de redacţie al Revistei Institutului Naţional al Justiţiei.
Pe parcursul anului trecut, Otilia Păcurari, doctor în drept, formator INM, împreună cu specialişti moldoveni, a realizat la Institutul Naţional al Justiţiei un program de formare formatori cu genericul „Metodologia de formare activ-participativă”, a participat activ la pregătirea Manualului formatorului, iar în anul curent a susţinut o prelegere interactivă pentru formatorii Institutului Naţional al Justiţiei.
Un alt formator INM care s-a implicat în activitatea INJ este Cristi Danileţ, judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România. Dumnealui a participat la elaborarea unui „ghid de buzunar” pentru judecătorii de instrucţie, iar în 2014 a comunicat, în cadrul formării continue, despre evoluţia pedepselor pentru infracţiunile de corupţie şi practica punitivă în România, cu studii de caz ce ţin de aplicarea pedepselor pentru corupţia de rang înalt.
Reprezentanţii INJ din Moldova au fost întâmpinaţi cu o căldură deosebită, iar pe parcursul celor două zile de vizită le-au fost prezentate aspecte privind organizarea şi funcţionarea INM, conceperea şi elaborarea programelor de formare iniţială şi continuă, metodologii de recrutare şi formare a formatorilor, dar şi de evaluare a acestora. Pe lângă faptul că s-a făcut un schimb de bune practici în domeniile formării iniţiale şi formării continue a judecătorilor şi procurorilor, moldovenii au solicitat de la colegii lor şi opinii pe marginea noului proiect de lege a Institutului Naţional al Justiţiei. În plus, membrii delegaţiei au avut discuţii profesionale particulare cu omologii lor, la care, din partea Institutului Naţional al Magistraturii au participat Octavia Spineanu-Matei, director, Ana-Maria Garofil şi Marian Truşcă, directori adjuncţi, Otilia Păcurari, specialist INM în ştiinţele educaţiei, Cristiana Crăciunescu, formator INM, Diana Mihăilă, şef Departament formare continuă, Andra Ghebri, şef Departament formare iniţială, Ruxandra Ana, şef Departament formare formatori, şi Simona Ţiţeica, şef Departament concursuri, examene şi politici publice.
Gazdele le-au organizat oaspeţilor o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii. Aici au discutat cu Gheorghe Muscalu, procuror, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, şi Cristi Danileţ, judecător, membru CSM. O altă întâlnire a avut loc la Şcoala Naţională de Grefieri, unde a fost pus începutul unei colaborări interinstituţionale. Bunăoară, prin intermediul INJ, Şcoala Naţională de Grefieri din România lansase deja, la 24 noiembrie curent, un curs de instruire la distanţă la care au avut posibilitatea să se înscrie şi grefieri din Republica Moldova. Denumirea cursului – „Limba română. Elemente de gramatică. Dificultăţi, ezitări, confuzii”.
La încheierea vizitei, chişinăuienii le-au mulţumit gazdelor pentru consiliere şi susţinere permanentă, exprimându-şi interesul de a menţine relaţiile de bună colaborare în continuare.