28. 06. 2012
Azi, 28 iunie, conducerea INJ a avut o întrunire cu experţi ai Ministerului Federal de Interne al Austriei – Martin Steinlechner de la Institutul de Medicină Legală, Reinhard Schmid, şeful Departamentului ADN, şi J. Handler, ofiţer de legătură al poliţiei.
Ei se află în R. Moldova pentru a-şi împărtăşi experienţa Minsiterului Federal de Interne al Austriei în domeniul laboratoarelor criminalistice, inclusiv ADN, dar, totodată, şi pentru a studia posibilitatea lansării la Chişinău a laboratoarelor criminalistice, inclusiv ADN. Utilizarea laboratoarelor criminalistice, dezvoltarea laboratorului ADN a fost una din priorităţile incluse în planul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. Experţii Uniunii Europene au cerut ca R. Moldova să-şi evalueze necesităţile, inclusiv cele financiare, pentru crearea şi dotarea unor asemenea laboratoare. Oaspeţii au sosit la INJ deoarece au considerat că este important şi punctul de vedere al mediului academic la acest capitol, mai ales că la INJ sunt instruiţi procurorii şi judecătorii, care trebuie să demonstreze o colaborare mai strânsă cu poliţiştii.
Anastasia Pascari, Director executiv al INJ, le-a vorbit oaspeţilor despre instruirea iniţială şi instruirea continuă în cadrul instituţiei. Dumneaei şi-a exprimat ideea că INJ va include în planul său de învăţământ pentru judecători şi procurori un seminar cu tematica medicină legală. Referindu-se la laboratorul ADN, a subliniat necesitatea ca acesta să fie o instituţie independentă, să nu se supună nici Procuraturi, nici MAI, nici Ministerului Sănătăţii.
La întrunire a participat şi Gheorghe Baciu, formator INJ, fost director, iar acum – colaborator al Centrului de Medicină Legală. Dumnealui a menţionat că R. Moldova nu are un laborator specializat AND. „Mulţi ani în urmă, pe când eram director al Centrului, umblam pe la ministere ca să le demonstrez că avem nevoie de un laborator specializat, necesar organelor de drept. Vreo 10-12 ani m-am ocupat de această problemă şi consider că laboratorul ADN trebuie să fie amplasat la Centrul de Medicină Legală. Acolo se fac majoritatea cercetărilor medico-criminalistice. Noi, medicii legali, colaborăm foarte bine cu poliţia, procurorii, judecătorii. La Centru se află cei mai buni specialişti, care au studiat ADN la Moscova sau Minsk”.
Experţii s-au arătat mulţumiţi cum decurg discuţiile la Chişinău cu specialişti în domeniu şi au vorbit despre experienţa laboratorului lor, care se ocupă, preponderent, cu stabilirea urmelor la locul comiterii crimei. Bunăoară, laboratorul pe care îl reprezintă ei colectează anual peste 12 mii de urme, iar baza de date conţine informaţii despre 15 mii de suspecţi.
Reinhard Schmid a menţionat: „Important este nu locul unde va fi amplasat laboratorul, ci faptul ca acesta să se afle sub autoritatea unei organizaţii non profit. Al nostru este în cadrul Institutului de Medicină Legală, care colaborează strâns cu autorităţile poliţieneşti şi cele din justiţie. Dacă o să aveţi o legislaţie bună, şi laboratorul va funcţiona eficient. Trebuie să folosiţi experienţa creării legislaţiei respective în ţările Uniunii Europene, să alcătuiţi o bază de date eficienţă, deoarece există posibilitatea ca, în viitor, să faceţi schimb de date cu alte ţări europene”.