Astăzi, 19 octombrie 2022, de Ziua Juristului, Institutul Național al Justiției a marcat începutul unui nou curs de formare inițială a candidaților la funcții de judecător și de procuror.
La festivitatea de lansare au fost prezenți audienți, reprezentanți ai importantelor instituții din sectorul justiției, corpul diplomatic al ambasadelor Republicii Franceze, României și SUA în Republica Moldova, formatori și experți străini. De asemenea, la eveniment a participat, în regim online, Directorul Directoratului General pentru Drepturile Omului și Statul de Drept a Consiliului Europei, Christophe Poirel, care, în alocuțiunea sa, a remarcat buna cooperare și realizările efectuate în comun de la fondarea INJ.
Adresându-se celor 25 de audienți înmatriculați la studii, Ecaterina Popa, Directoare interimară a INJ, a subliniat următoarele: „Aici, la Institut, aveți un cadru ambiental adecvat pentru formarea și dezvoltarea deprinderilor necesare profesiei alese. Misiunea voastră în aceste luni va fi să învățați să fiți buni profesioniști având ca repere corectitudinea, verticalitatea și demnitatea pe care să vă sprijiniți și în care să vă regăsiți”.
Cu mesaje de felicitare și îndrumare pentru noii audienți și pentru Institutul Național al Justiției au venit Vladimir Timofti, Președinte interimar al Curții Supreme de Justiție, Ion Munteanu, Procuror General interimar, Ovidiu Năftănăilă, prim-colaborator al Ambasadei României în Republica Moldova, Brett Rose, Director al Secției justiție penală și aplicarea legii din cadrul Ambasadei SUA în Republica Moldova, Pierre de Monte, magistrat de legătură din cadrul Ambasadei Republicii Franceze la București cu competențe pentru Republica Moldova și România, Diana Rotundu, Președinte al Consiliului INJ, Angela Motuzoc, Președinte al Consiliului Superior al Procurorilor, Victor Micu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, și Liliana Catan, Președinta Comisiei pentru examenele de admitere 2022.
Precizăm că, până în prezent, Institutul Național al Justiției a oferit sistemului de justiție 14 promoții de absolvenți, dintre care 300 de candidați la funcția de procuror și 212 – la funcția de judecător. La admiterea din acest an au fost scoase la concurs 10 locuri pentru candidații la funcția de judecător și 15 – pentru candidații la funcția de procuror. 78 de concurenți au întrunit condițiile necesare de participare, susținând testul psihologic (electronic) eliminatoriu, testul de specialitate (electronic) și proba orală.