Sporirea capacităților Institutului Național al Justiției de a încorpora conceptele de cercetare, argumentare și scriere juridică în formarea profesioniștilor din sectorul justiției este una dintre componentele proiectului „Sprijin pentru reforma sectorului justiției în Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu asistența Guvernului SUA. În acest sens, a fost realizat raportul „Elaborarea hotărârilor judecătorești și instruirea privind redactarea textelor juridice în Republica Moldova”, lansat miercuri, 7 aprilie 2021, în regim de videoconferință.
În deschiderea evenimentului, Diana Scobioală, Director al Institutului Național al Justiției, a remarcat că, deși anul 2020 este data editării raportului, acesta a fost elaborat în 2018, pe baza interviurilor și datelor din perioada promoțiilor 2017-2018, iar de atunci lucrurile au evoluat esențial. „Acest raport a constituit o sursă semnificativă în elaborarea, promovarea și calibrarea reformei Institutului, mai ales în procesul de implementare a metodologiei de desfășurare a simulărilor de procese”.
Raportul, elaborat de către Holger Hembach, avocat, expert PNUD Moldova, prezintă o evaluare a practicilor curente în domeniul scrierii juridice, inclusiv carențele depistate. Totodată, studiul face referire la modalitatea în care redactarea textelor juridice este predată în cadrul Institutului Național al Justiției și vine cu un set de recomandări pentru îmbunătățirea instruirii oferite beneficiarilor INJ în vederea dezvoltării unor deprinderi de care vor avea nevoie în procesul de exercitare a atribuțiilor de judecători sau de procurori.