Audienții promoției a XIII-a, candidați la funcții de judecător și de procuror, au participat luni, 3 august, și miercuri, 5 august curent, la școala de vară în format online „Etica și deontologia profesională a judecătorului/procurorului”.
Menționând despre importanța evenimentului, cu un cuvânt de salut în fața participanților au venit Ecaterina Popa, șefa Direcției instruire și cercetare a Institutului Național al Justiției, și Katya Dormisheva, expert judiciar al Uniunii Europene, lider de echipă.
Școala de vară a fost conceptualizată în două sesiuni de instruire – teoretică și practică – desfășurate separat în funcție de profil. Astfel, în prima zi, candidații la funcția de judecător au fost instruiți de formatorii Victoria Sanduța, judecător, și Cristina Țărnă, avocat, cu privire la etica și deontologia judecătorilor, standardele internaționale pertinente, ghidul integrității, libertatea de exprimare și utilizarea platformelor de socializare. Concomitent, candidații la funcția de procuror au fost îndrumați de formatorul Alexandru Nichita, procuror, care le-a vorbit despre sistemul răspunderii disciplinare a procurorilor, organele de autoadministrare, Colegiul de disciplină și etică, consecințele aplicării sancțiunilor disciplinare, precum și despre drepturile și obligațiile Inspecției procurorilor.
Ulterior, audienților le-au fost repartizate rolurile în procesele simulate care s-au desfășurat în baza a patru scenarii pregătite pentru judecători și patru – pentru procurori. Astfel, ziua a doua a fost destinată integral simulărilor de procese, iar, la final, formatorii au venit cu feedback și concluzii despre prestația viitorilor judecători și procurori.
Activitatea de instruire se înscrie în Planul de formare inițială a candidaților la funcții de judecător și de procuror, fiind organizată de Institutul Național al Justiției în cadrul proiectului Uniunii Europene „Suport pentru prevenirea și combaterea eficientă a corupției în sectorul justiției".