Reprezentanții Institutului Național al Justiției participă la screening-ul bilateral cu Comisia Europeană

15. 10. 2024

În perioada 15-17 octombrie 2024, la Bruxelles, Regatul Belgiei, în cadrul screening-ului bilateral cu Comisia Europeană, se desfășoară prezentările de țară ale instituțiilor responsabile de capitolul 23 „Justiție și drepturi fundamentale”.

Din partea Institutului Național al Justiției, la eveniment participă Olga Marandici, consilieră a Directorului INJ, șefă a Secției relații internaționale, și Ecaterina Popa, șefă a Direcției instruire și cercetare. Prezentarea include modul de funcționare a Institutului Național al Justiției și procesul de formare pe cele patru dimensiuni: instruirea inițială, inclusiv etapa de admitere la studii, instruirea continuă, formare formatori și instruirea la distanță.

La sesiunea de întrebări și răspunsuri, membrii Comisiei Europene și-au manifestat interesul cu privire la calitatea formării inițiale a audienților INJ, instruirea judecătorilor și procurorilor nou-numiți în funcție, precum și la planul de pregătire a persoanelor care au candidat la funcțiile de judecător sau de procuror în temeiul vechimii în muncă. O atenție specială a fost acordată dezvoltării abilităților non-juridice, cum ar fi judgecraft, etica și integritatea, management și leadership etc.

Screening-ul bilateral presupune o analiză detaliată a legislației naționale în raport cu acquis-ul comunitar pentru a identifica gradul de conformitate, diferențele, precum și măsurile necesare pentru alinierea completă la standardele Uniunii Europene.