„Standarde privind Statul de Drept: accente pentru stadiul actual al funcționalității justiției în Republica Moldova” a fost genericul lecției publice ținute de Înaltul Consilier UE pentru justiție și procuratură de la Ministerul Justiției, ex-Procuror General al României, Gabriela Scutea. Evenimentul, destinat audienților INJ, candidați la funcțiile de judecător și de procuror, s-a desfășurat miercuri, 14 august 2024, la Institutul Național al Justiției.
În cadrul lecției publice, au fost abordate subiecte privind statul de drept, democrația și sporirea gradului de responsabilizare a actorilor din sectorul justiției din Republica Moldova. Expertiza Înaltului Consilier UE a fost axată pe standardele comunitare și tendințele actuale din jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene și a Curții Europene pentru Drepturile Omului. Accentele au fost puse pe importanța respectării normelor care contribuie la sporirea încrederii societății în instituțiile judiciare și promovarea unui sistem de justiție echitabil și transparent, sensibil față de respectarea drepturilor fundamentale și a democrației. De asemenea, au fost făcute referințe la Raportul privind Statul de Drept care vizează sistemele naționale de justiție, anticorupție, libertatea și pluralismul mass-mediei, precum și sisteme de control și echilibru instituțional.
Prezentă la eveniment, Ecaterina Popa, șefa Direcției instruire și cercetare, i-a mulțumit Înaltului Consilier UE și a menționat că intervenția dumneaei a adus perspective relevante și provocatoare, esențiale pentru formarea unei generații de specialiști dedicați în domeniul justiției, care au un rol distinct în consolidarea statului de drept în țara noastră.
Audienții au avut oportunitatea de a participa la discuții și de a împărtăși opinii cu privire la evoluția sistemului judiciar național înregistrată în procesul de reformare, potrivit condiționalităților de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.