Institutul Național al Justiției a participat la Adunarea Generală a EJTN

14. 06. 2024

În perioada 12-13 iunie 2024, a avut loc Adunarea Generală a Rețelei Europene de Formare Judiciară (EJTN). Ediția din acest an s-a desfășurat la Bruxelles, sub egida Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene, cu sprijinul Institutului belgian de formare judiciară.

Evenimentul a întrunit reprezentanți ai instituțiilor de formare judiciară din statele membre ale Uniunii Europene, ai Comisiei Europene și ai organizațiilor internaționale din sectorul justiției. Din partea Institutului Național al Justiției au participat Adrian Cerbu, Director interimar, și Olga Marandici, consilieră a Directorului INJ.

Programul Adunării Generale a EJTN a cuprins prezentări privind activitățile grupurilor de lucru specializate în metode de formare judiciare, programe de schimb, digitalizare și abilități lingvistico-juridice, precum și ateliere de lucru care au vizat subiecte strategice pentru instituțiile de pregătire juridică. Astfel, la atelierul de lucru „Îmbunătățirea colaborării: sprijin continuu și parteneriat cu observatorii EJTN din Republica Moldova și Ucraina” au fost puse în discuție continuarea și consolidarea cooperării, în contextul procesului complex de aderare a acestor țări la comunitatea europeană, și oferirea de oportunități pentru dezvoltarea și schimbul de bune practici cu statele membre ale UE și cu alte state candidate la UE.

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost lansată publicația Judges@Europe 2023 care se concentrează pe statul de drept și pe buna administrare a justiției în era digitală, fiind editată de Stanislas Adam, Ingrid Derveaux, Gianluca Grasso și Fernando Vaz Ventura, cu o prefață de Síofra O'Leary.

Prezența delegației Institutului Național al Justiției la Adunarea Generală a fost posibilă datorită Rețelei Europene de Formare Judiciară și Proiectului comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei „Suport pentru Reforma Justiției”.

Institutul Național al Justiției are statut de membru-observator al Rețelei Europene de Formare Judiciară a școlilor de magistratură din statele-membre ale Uniunii Europene din 1 iulie 2016, odată cu intrarea în vigoare a Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.