Întrevedere cu delegația Ministerului Federal al Justiției din Republica Federală Germania

24. 05. 2024

O delegație a Ministerului Federal al Justiției din Republica Federală Germania, condusă de Benjamin Strasser, secretar de stat parlamentar, se află, în aceste zile, într-o vizită oficială la Chișinău. Joi, 23 mai 2024, însoțiți de E.S. Margaret Maria Uebber, Ambasadoare Extraordinară și Plenipotențiară a Republicii Federale Germania în Republica Moldova, membrii delegației – Nicolas Hellmuth, referent personal, Anne Zimmermann, sefă a Departamentului cooperare juridică internațională, Alexandra Albrecht, Directoare generală a Fundației Germane pentru Colaborare Juridică Internațională (IRZ), au avut o întrevedere cu Directorul interimar al Institutului Național al Justiției, Adrian Cerbu, și Olga Marandici, consilieră a Directorului INJ, șefă a Secției relații internaționale.

Discuțiile s-au axat pe necesitățile și provocările actuale în domeniul formării judiciare ale Institutului Național al Justiției în contextul inițierii negocierilor pentru aderare a țării noastre la Uniunea Europeană și a evaluării extraordinare a judecătorilor și a procurorilor aflați în funcții.

În particular, Directorul Institutului Național al Justiției a adus mulțumiri oficialilor atât pentru expertiza oferită de profesioniștii germani la elaborarea și implementarea Codului administrativ în Republica Moldova, cât și pentru instruirile și vizitele de studiu destinate magistraților nou-numiți în completele ce vor examina cauzele de contencios administrativ.

În timpul dialogului a fost evidențiată utilitatea elaborării unor materiale didactice ca proprietate intelectuală a Institutului, inclusiv actualizarea suporturilor de curs existente pentru eficientizarea procesului de formare a beneficiarilor INJ, precum și organizarea unor instruiri în domeniul justiției penale, dreptului administrativ și dreptului european.

La rândul său, partea germană a propus extinderea în Republica Moldova a unui proiect implementat cu succes în România de Fundația Germană IRZ. Proiectul ar viza activități de formare pentru judecători și procurori pe segmentul crimelor bazate pe ură, inclusiv în mediul online.