Misiune de evaluare a procesului de formare inițială la INJ

12. 07. 2024

În perioada 9-11 iulie 2024, la Chișinău s-a aflat într-o misiune de evaluare consultantul internațional al Consiliului Europei, Francesco Perrone, pentru a realiza o analiză exhaustivă a conceptului, a programului și a metodologiei de formare inițială a candidaților la funcțiile de judecător și de procuror de la Institutul Național al Justiției. Acțiunea a urmărit optimizarea pregătirii judiciare și consolidarea capacităților de instruire ale INJ, în conformitate cu recomandările TAIEX 2022.

Pe parcursul a trei zile s-au desfășurat o serie de întrevederi care au inclus discuții ample cu echipa Institutului Național al Justiției, cu formatorii responsabili de instruirea inițială și cu conducătorii stagiilor de practică pentru a explora metodologiile și provocările procesului de pregătire a viitorilor judecători și procurori.

Un aspect important al vizitei a fost interacțiunea cu absolvenții INJ care deja sunt numiți în funcții și care au oferit informații despre aplicabilitatea cunoștințelor dobândite în timpul studiilor. Pentru o evaluare completă și o înțelegere directă a aspectelor ce țin de instruiri, au avut loc întâlniri și cu audienții INJ, precum și asistarea la sesiunile de formare, inclusiv la simularea proceselor de judecată. De asemenea, consultantul CoE a vizitat Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor pentru a face schimb de opinii despre procesul de instruire livrat de Institutul Național al Justiției.

În ultima zi a misiunii, Francesco Perrone și Natia Japaridze, manager de proiect CoE, au avut un dialog cu Directorul interimar al Institutului Național al Justiției, Adrian Cerbu, și reprezentanții INJ. La ședință au fost abordate subiecte privind recomandarea Raportului TAIEX ca Institutul Național al Justiției să devină unica modalitate de accedere în profesia de judecător și de procuror, opțiunea detașării judecătorilor și a procurorilor cu normă întreagă la INJ – practică întâlnită în școlile de magistratură europene, asigurarea echității în procesul de numire în funcție a absolvenților INJ, colaborarea interinstituțională cu Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor etc.

Misiunea de evaluare s-a desfășurat în cadrul Proiectului comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei „Suport pentru reforma justiției în Republica Moldova”.