Metodologia întocmirii actelor procedurale penale şi modificările în Codul de procedură penală

20. 12. 2012
Asistenţii judiciari de la Curtea Supremă de Justiţie şi de la curţile de apel din republică au participat la un seminar care a avut loc azi în incinta Institutului Naţional al Justiţiei. Tematica acestuia a fost „Metodologia întocmirii actelor procedurale penale şi modificările în Codul de procedură penală”.
 
Cursul a fost orientat spre familiarizarea asistenţilor judiciari cu modificările şi completările care s-au produs în legislaţia procesual penală.
 
Formatorii INJ – Constantin Gurschi, Vicepreşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Preşedintele Colegiului penal al CSJ, şi Petru Ursache, judecător la Colegiul penal al CSJ, au adus la cunoştinţa audienţilor unele modificări în Codul de procedură penală şi metodologia întocmirii actelor procedurale penale.
 
Elaborarea actelor procedurale penale în conformitate cu normele legale este o garanţie a respectării drepturilor omului în cadrul urmăririi penale şi garanţia unui proces echitabil. De aceea, asistentul judiciar, conform noilor prevederi, trebuie să cunoască bine dosarul distribuit judecătorului, să colecteze şi să verifice actele normative necesare, să elaboreze recomandări pe marginea problemelor legate de interpretarea şi aplicarea legii, să participe în grupuri de lucru şi în comisii, în limitele competenţei sale, să realizeze, la indicaţia judecătorului, proiecte de acte procesuale etc.
 
În cadrul instruirii, participanţii au examinat unele speţe. Pentru a eficientiza lucrările seminarului, au fost organizate activităţi în grup.