Medierea comercială

08. 12. 2014

În zilele de 4 şi 5 decembrie curent, două grupuri de judecători, asistenţi judiciari şi avocaţi au audiat cursul de formare continuă „Medierea comercială”.

Formatorii cursului, implementat de Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare împreună cu Institutul Naţional al Justiţiei şi AICI Partners, cu suportul financiar al BERD, au fost Zinaida Guţu, avocat, magistru în soluţionarea alternativă a disputelor; Nicolae Clima, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, şi expertul străin Srdan Simac, doctor în drept, judecător la Curtea Supremă Comercială a Republicii Croaţia, Preşedinte al Asociaţiei de Mediere din Croaţia.
 
În deschidere, Zinaida Guţu a menţionat că în cadrul seminarului participanţii urmează să înţeleagă care este „tangenţa iminentă între mediere şi sistemul justiţiei şi cât de important este ca cei care exercită actul justiţiei să instrumenteze elementele cu implicaţii directe în actul justiţiei. Justiţiabilii trebuie să beneficieze de aceste mecanisme alternative, care pot fi îmbinate armonios cu actul justiţiei şi care sunt rulate pe scară largă în toată lumea”.
 
„Sunt sigur că şi dumneavoastră vă confruntaţi cu o problemă de percepere negativă din partea cetăţenilor faţă de profesia de jurist. Medierea ar putea fi instrumentul de schimbare a atitudinii societăţii civile faţă de această profesie”, a adăugat Srdan Simac.
 
În mesajul său, Nicolae Clima a salutat curajul participanţilor de a accepta o asemenea tematică. „La prima vedere, s-ar părea că e diferită chiar şi de activitatea sistemului judecătoresc, dar e vorba de o îmbinare totală în activitatea de înfăptuire a justiţiei, iar metodele alternative de soluţionare a conflictelor sunt strict necesare în ziua de azi”.
 
„Din 2008 se întreprind încercări de a majora popularitatea instituţiei medierii, beneficii având nu doar justiţiabilii, ci şi profesioniştii din sectorul justiţiei, în primul rând – judecătorii, deoarece medierea poate reduce volumul lor de lucru”, a accentuat Tatiana Ciaglic, preşedintele Consiliului de Mediere.
 
Scopul cursului a fost de a consolida competenţele magistraţilor la instrumentarea cauzelor civile şi comerciale prin valorificarea potenţialului pe care îl oferă sistemul procedurilor alternative de soluţionare a disputei (ADR).
 
Cursul a adoptat conceptul şi practica medierii în litigiile civile şi comerciale, fiind axat pe aspectele de drept material şi procedural, care implică intervenţia instanţelor judecătoreşti: încurajarea/impunerea părţilor litigante să recurgă la medierea litigiului aflat pe rolul instanţei de judecată; executarea clauzei contractuale privind medierea litigiilor derivate din executarea contractelor civile şi comerciale; legalitatea, finalitatea şi buna executare a acordurilor (tranzacţiilor) la care ajung părţile în rezultatul medierii.
 
Participanţii au vizionat un video demonstrativ despre mediere, au fost antrenaţi în discuţii interactive, exerciţii practice, studii de caz pentru a dezbate şi soluţiona aspecte problematice privind exercitarea atribuţiilor specifice autorităţii judecătoreşti ce ţin de mediere.