Mecanisme de protecţie a migranţilor sub egida Convenţiei Europene a Drepturilor Omului

03. 04. 2014
În zilele de 1 şi 2 aprilie, în incinta Institutului Naţional al Justiţiei s-a desfăşurat seminarul privind mecanismele de protecţie a migranţilor sub egida Convenţiei Europene a Drepturilor Omului la care au participat judecători, procurori, reprezentanţi ai Biroului Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne. Acesta este al treilea curs de instruire continuă organizat în cooperare cu Centrul Internaţional pentru Dezvoltarea Politicilor Migraţionale (ICMPD) în cadrul proiectului finanţat de către Uniunea Europeană „Combaterea Migraţiei Iregulare în Republica Moldova”.
 
Audienţa a fost salutată de către Ecaterina Popa, şefa Secţiei instruire continuă a INJ, Olga Poalelungi, directorul Biroului Migraţie şi Azil, şi Jana Zacios, manager de program la ICMPD Viena.
 
În calitate de experţi străini au evoluat Lilja Gretarsdottir, consilier superior în cadrul Departamentului Migraţie şi Drepturile Omului la Consiliul Europei, Vasily Lukashevich, jurist la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, şi Mihaela Matei, expert în cadrul proiectului FIRMM din România. Dumnealor au vorbit despre instrumentele CoE privind protecţia drepturilor migranţilor, despre mecanismele de protecţie a migranţilor în cadrul CoE (protecţia împotriva refoulement/returnării – art. 3 al CEDO, dreptul la respectarea vieţii private şi de familie – art. 8 al CEDO, dreptul la libertate şi la siguranţă – art. 5 al CEDO, măsuri interimare în temeiul pct.39 al Regulamentului CtEDO), precum şi despre protecţia socială a migranţilor.
 
Olesea Cotoman, şef adjunct al Direcţiei politici şi legislaţie de la Biroul Migraţie şi Azil, s-a referit la normele legale privind imigrarea în Republica Moldova şi armonizarea legislaţiei la standardele europene, iar Lilian Apostol, agent guvernamental la CtEDO, a prezentat cazurile legate de imigranţi în R. Moldova şi potenţialul examinării cazurilor acestora la Curtea de la Strasbourg. Formatorul Marina Anton, judecător la Curtea de Apel Chişinău, a adus la cunoştinţa audienţei practica judiciară naţională, referindu-se, în special, la rolul instanţelor de judecată atunci când sunt examinate cazuri ce ţin de migraţiune. Totodată, participanţii au fost iniţiaţi şi familiarizaţi cu studii de caz.
 
Un subiect aparte l-a constituit proiectul manualului pentru judecători privind protecţia drepturilor migranţilor, elaborat în cadrul FIRMM şi propus participanţilor să se pronunţe asupra acestuia. Manualul este structurat în cinci capitole care se referă la legislaţie şi mecanismele internaţionale, la procesul de imigrare. O atenţie particulară este acordată refugiaţilor şi azilanţilor în procesul de expulzare. Ultimul capitol este dedicat drepturilor economice, sociale şi culturale ale migranţilor. Printre sugestiile oferite de cei prezenţi se numără includerea în respectivul manual a descrierii fundamentale a unor cazuri relevante din practica CtEDO, precum şi a experienţei şi bunelor practici la acest capitol ale altor state. Expertul Mihaela Matei a asigurat că va lua în calcul doleanţele expuse, după care manuscrisul manualului va fi transmis spre avizare Institutului Naţional al Justiţiei. Se preconizează ca Manualul privind drepturile migranţilor să fie publicat până la 1 octombrie, când va avea loc o masă rotundă în domeniul migraţiei.