Masă rotundă cu genericul Schimb de experienţă al judecătorilor din Norvegia şi Republica Moldova

07. 09. 2010
Ieri, în sala de conferinţe a INJ a avut loc o întrunire a judecătorilor din Norvegia şi din Republica Moldova, în cadrul căreia a fost pus în discuţie precedentul judiciar în calitate de principiu al securităţii raporturilor juridice. La această masă rotundă, organizată de către Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova în colaborare cu INJ, s-a pus accentul pe schimbul de experienţă în ce priveşte modul de organizare a activităţii instanţelor judecătoreşti.
 
<--break->Participanţii au fost salutaţi de Veaceslav DIDÂC, Director executiv interimar al INJ, Dumitru VISTERNICEAN, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi Dag BRATHOLE, şef NORLAM, judecător.
 Raisa BOTEZATU, vicepreşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Preşedintele Colegiului penal al Curţii Supreme de Justiţie, judecător, a făcut o scurtă prezentare a sistemului judecătoresc al Republicii Moldova, relatînd despre competenţa instaţelor de judecată, volumul de lucru al judecătorilor, precum şi probleme cu care aceştea se confruntă în prezent. În calitate de moderator, dînsa s-a expus şi asupra aplicabilităţii prevederilor CEDO în soluţionarea cauzelor, asupra perspectivei de instituire a personalului din instanţele de judecată privind introducerea precedentului judiciar în sistemul judecătoresc din Republica Moldova.
 
În calitate de moderator, Gunnar Greger HAGEN, judecător la Curtea de Apel Frostating, a relatat despre sistemul judecătoresc din Norvegia, provocările la care este expus şi importanţa precedentului judiciar în sistemul judecătoresc norvegian.
 
În contextul dezbaterilor, Igor DOLEA, profesor universitar, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a relatat despre problemele ce ţin de aplicarea precedentului judiciar în Republica Moldova, menţionînd despre repertoriul de practică judiciară şi previzibilitatea hotărîrilor Curţii Supreme de Justiţie.
 
La finele întrunirii, judecătorii din Norvegia şi din Republica Moldova au analizat, printr-un schimb de păreri, atît avantajele şi dezavantajele precedentului judiciar, cît şi posibilitatea introducerii acestuia în Republica Moldova prin prisma prevederilor hotărîrilor CEDO.
 
Concluziile şi schimbul de experienţă acumulat în cadrul acestei întruniri tind să ofere în viitor o strategie de ajustare a sistemului judecătoresc din Republica Moldova la standardele europene.